En söndagsbetraktelse som går tillbaka till början av 1900-talet

Nu är söndsgsbetraktelsen tillbaka på rätt dag och blir en kokboks- och minnesbetraktelse från början på 1900-talet. Även om många ser mig som gammal så var jag själv inte med på den tiden, men näst intill. Allt som sker omkring oss nu manar till eftertanke och utifrån all litteratur från krigstiden som finns att läsa, så ligger första delen av 1900-talet väldigt nära för många av oss. 

I veckan satt jag hos min gamla mamma och ögnade igenom album efter min mormor. Där hittade jag några foton som värmer mitt hjärta väldigt mycket och det betyder också lite extra när mamma (89 år i år) sitter bredvid och berättar om personer och minnesglimtar från en tid och en plats som ligger henne nära.
 
 
 
 
Jag tycker om att bläddra i kokböcker och har trots flytt och bokutrensning ändå samlat på mig en hel del. Efter att ha läst Katarina Widholms bok Räkna hjärtslag så är jag extra stolt över mina gamla ärvda böcker.
 
 

Min mormor arbetade som ung i köket på ett ålderdomshem i Hassela (Hälsingsland) och fick 1921 den här boken av hemmets föreståndarinna Syster Anna. Redan 1913 fick som en annan kokbok av sin bror till julklapp. Broden Oskar hade då  hunnit varit över till Amerika men återvänt hem till Hassela. Han dog 1918, endast 33 år gammal i lunginflammation. Hennes namn Hazelius (Hasselius) härstammar från samma släkt som Skansens grundare Artur Hazelius och namnet kommer från det  latinska ordet för Hassela.

(null)   

På 40-talet gick de flesta barn/ungdomar 6 år i skolan, många fortsatte sedan några veckors fortsättningsskola och terminen efter några veckor med slöjd eller hemkök. Våren 1947 gick min mamma i skolköksutbildning i Norrhassel (Medelpad) På bilden har de gjort morsdagstårtor och obs! att åldern på flickorna är ca13 år.

(null) 

Visst ser gemenskapet mysig ut i min gammelmosters kök i Hälsingland hösten 1943. Här tillbringade jag lika mycket tid som hos mina förräldrar under åren 1955-1965, nostalgi på hög nivå för mig.


Har du läst 𝑲𝒂𝒕𝒂𝒓𝒊𝒏𝒂 𝑾𝒊𝒌𝒉𝒐𝒍𝒎𝒔 bok 𝑹ä𝒌𝒏𝒂 𝒉𝒋ä𝒓𝒕𝒔𝒍𝒂𝒈? Den är nominerad till Å𝒓𝒆𝒕𝒔 𝒃𝒐𝒌 𝟐𝟎𝟐𝟐. Vill du läsa min recension av  boken så hittar du den på min blogg och på bokhandelns hemsida. Länkar under bilden.

(null)

basilicablogg.se
 
vangavan.se
 
Kommentera här: