Viltskav med kantareller- favoritmat från skogen
På hösten får lokal mat och mat från skogen ett extra fokus hos oss. Men naturligtvis går det lika bra att använda de här recepten under andra årstider. Den som har ren, älg eller annat vilt kött i frysen ordnar sin egen skav genom att skära tunna skivor av köttet när det fortfarande är lite fryst. Vi andra hittar både ren-, vilt- och kronhjortskav i butikens frysar som är väldigt goda, men tyvärr inte alltid så vilda och lokala.
Det här receptet ger inte så stora portioner så jag ökar lite på en del ingredienser och gör några andra ändringar så att det passar oss bättre.
Grundidén kommer från https://www.polaricavilt.se/recept/skavpasta/
Viltskav på mitt sätt ca: 4 portioner
250 g (eller mer) Viltskav
1 lök (hackad)
Smör eller olja till stekning
2 dl grädde (eller mer)
1 msk timjan
(Jag använder också 1 -1,5 msk av Kryddbodens Viltkrydda. Den innehåller ostronskivling med persilja, enbär, lagerblad, peppar och lök)
1 tsk salt
Svartpeppar
Riven parmesanost
Valfri mängd kantareller, jag har kantareller som är klara för att äta i frysen men det går bra med färska kantareller och champinjoner också. Jag smörsteker svampen väl och strör den sedan över rätten.
Stek skaven i smör eller olja. Bildas det mycket vätska så låt den koka bort, lägg sedan i mer fett och den hackade löken. Bryn allt och krydda med timjan (och Kryddbodens Viltkrydda). Stek i cirka 5 minuter. Tillsätt grädde och låt allt koka ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera valfri pasta till viltgrytan. Jag använder Better Than Pasta Spagetti. Den är glutenfri, kolhydratsfri och har mycket få kalorier. För mig fungerar den åtminstone till 70-80% på samma sätt som pasta på gluten och bönor och det känner jag mig väldig nöjd med. En chutney på lingon eller vanlig lingonsylt tycker jag passar till. Ett recept på chutney som jag gör utan vanligt socker hittar du i ett tidigare inlägg här Lingonchutney.




Lingonchutney med eller utan vanligt socker.