Hansson & Nilsson löser fallet igen av Christoffer Sorner

"Ja, jag var där" sjunger Laleh i sin låt En stund på jorden. Jag säger samma sak efter att jag läst Christoffer Sorners nya bok Hansson & Nilsson löser fallet igen. Under hela 80-talet var jag där, inte i Stockholms underhållningsvärld men i det årtionde där neongröna kläder, chockrosa solglasögon och fyrtiofem liter hårspray dominerade. Jag blev förälskad, jag gifte mig och jag fick barn och det kändes helt naturligt att dofta Madame Rochas, gå runt med vadderade axlar och ha permanentat hår.

Hansson och Nilsson är slitna och behöver vila upp sig, men ingen vila och ingen ro för deras tjänster är hett eftertraktade. Efter upplösningen av mordet på popstjärnan Davy Tyler står också deras huvuden på spel. Ja, faktiskt är de redan döda, men det vet de ännu inte om.

Den höggravida Dina överrumplas av kidnappare och hennes mamma, den kända artisten Ester Edensdotter får ett kryptiskt brev med inslag av ondska och satanism. Eftersom Ester försöker hålla Dina och hennes lilla mirakel hemliga för fansen så vänder hon sig direkt till Hansson & Nilsson istället för att kontakta polisen. Med blixtens hastighet kastar sig rock 'n' rolldetektiverna in i jakten på kidnapparna för att hitta Dina. Samtidigt planerar den vältränade elitsoldaten Gunnar Hård eller soldier Gunner som hans amerikanska vänner kallar honom att ge igen för gammal ost.  

Fullt ös och tiden går. Hansson & Nilsson jobbar mot klockan.

Här blandas obehagliga händelser och hård rockmusik med värme och kärlek. Det är action, nostalgi och humor som inte riktigt liknar den litteratur som jag annars brukar läsa. Texten är korthugget med en blandning av korta och långa meningar där språket skulle kunna bli ett staccato mellan dynamiska tempon, men de otyglade detektiverna levererar och jag följer lätt och engagerat med i alla svängar och inbromsningar. Det jag får på köpet som svordomar och en tuff spritkultur försöker jag bortse från. Här gäller det att gilla läget och det är inte så svårt för jag tycker om Hansson, Nilsson och hela Christoffer Sorners koncept. För som helhet är det här ett smart drag att förmedla läsupplevelser till flera generationer och kanske också till dem som inte alltid känner sig hemma i skönlitteraturens värld.

Referenserna till musik och filmer är många och även om jag inte har så stora kunskaper kring film och vinyl så florerar det faktiskt en hel del musik som även en gammal tant har koll på, Queen, Bruce Springsteen och Tina Turner t.ex. Redan på 70-talet blev jag bekant med Herbie (bilen som har en egen själ) när min moster åkte runt i den vita bubblan med blå och röda stripes och nummer 53 på huv och sidodörrar. Boken innehåller så mycket känslomässig nostalgi och kanske är svårt för yngre läsare att verkligen förstå allt, men här finns mer än bara humor, dunka dunka, öl och sprit. Sorners gläntar på tonårsrebellens dörr och tar upp ämnen som föräldraskap, identitetssökande, tillhörighet och komplicerade familjerelationer. Både Nilsson och Hansson kan tyckas tuffa och intensiva men skrapar man på ytan så krackelerar den lätt och där finns både hjärta och värme.

Tack Christoffer Sorner för att jag fick möjlighet att läsa den här boken, nu vet jag att Hansson & Nilsson kan roa ett väldigt brett åldersspann. En actiondeckare med humor och allvar kan också vara ett viktigt tidsdokument.

Här finns min tidigare författarintervju med Christoffer Sorner. 

Christoffer Sorner bor i Stockholm och jobbar som företagareHan har ett stort intresse för populärkultur, film, musik, böcker, serietidningar, teveserier och även spel. När 80-talet ringde och ville ha fler kvinnliga actionhjältar så ställde han självklart upp. Nu har han gett ut två böcker om rock ’n’ rolldetektiverna Hansson & Nilsson och jag är helt säker på att det kommer fler för slutet på del 2 bäddar för en intressant fortsättning.

Hansson & Nilsson löser fallet igen
Författare: Christoffer Sorner
Utgivningsdatum: 2022-05-11
Förlag: Visto Förlag
ISBN: 9789178857227

Hansson & Nilsson löser fallet
Författare: Christoffer Sorner
Utgivningsdatum: 2021-05-28
Förlag: Visto Förlag
ISBN: 9789178854196

(null)Kommentera här: