Söndag och januaris sista betraktelse

En vecka har gått igen och det är dags för avslut och reflektion. Det har varit en bra vecka med flera längre promenader, ett besök hos mamma och en lång fredagslunch med goda vänner. Jag har också lyckats leverera ännu en recension som kommer i Bokhandlarns VeckoMAGAZIN på måndag.   

I början av veckan fick jag en förfrågan om att vara med och starta upp en bokcirkel. Genom några timmars planering och en del kontakt med författare så kom vi i torsdags en bra bit på väg. Det skall bli riktigt spännande och jag återkommer med mer information framöver.

Att möta människor som av olika anledningar behöver stanna upp och reflektera över hur de vill gå vidare i livet, har varit en av mina viktigaste arbetsuppgifter. Det var medmänskliga och oftast uppskattade möten där inget samtal var det andra likt. Kanske är det en orsak till att jag har behov av att lägga tid på vila och eftertanke. Efter ett långt liv så vet jag med säkerhet att jag och många fler behöver det. 

Reflektion och återblick är ett bra sätt att förstå vilken intressant och utvecklande vardag vi lever i, även för mig som pensionär. Genom vänner, familj och sociala medier så befinner jag mig dagligen i händelsernas centrum. Det betyder att jag själv måste ta beslut över vad jag vill, vad som intresserar mig och vad jag skall lägga energi och kraft på.

I veckan såg jag att Granloholms kyrka skulle ha en Retreat och meditation senare i vår. Jag kom då att tänka på den retreat som jag var med på för ett antal år sedan. Det var en dag i tystnad, en paus i rutinerna men också en dag full av möjligheter. Ingen klocka, ingen mobiltelefon, inga måsten och inga krav. Om någon inte tror det så kan jag faktiskt vara tyst i hela sju timmar och det enda svåra den dagen var att äta knäckebröd i tystnad (har ni provat någon gång så förstår ni). Förutom tysthet, vila och reflektion utnyttjade jag dagen till en promenad i det vackra vädret, frukost och en väl lagad lunch i "tyst gemenskap", en bra bok, frukt och kroppstempererat te.

Allt det här gav mig en "Känsla av SAManhang", det var begripligt, hanterbart och meningsfullt. Jag önskar alla småbarnsföräldrar och stressade yrkesarbetande några timmars stilla ro med fokus på här och nu. För många är en promenad eller yoga ett alternativ, men en retreat kan också ge andra upplevelser. Har du testat så tala gärna om hur du upplevde det, om inte så finns möjligheterna på många platser ute i landet och här i Sundsvall redan den 13 mars,

 

"Att vila är att släppa taget"
"Vilan är en bro mot möjligheter"

Tomas Sjödin

 

Vill du läsa Bokhandlarns VeckoMAGAZIN som e-post så är det enkelt att gå in och anmäla sig på Akademibokhandeln - Vängåvans Bok & Papper AB (vangavan.se)

 
Vilken härlig tid vi har framför oss. 
 
(null)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: