Blomkålsgratäng - ett alternativ till makaronipudding

Äter du lågkolhydratsmat och saknar makaronipudding så har jag hittat en magisk kopia på Birgitta Höglunds hemsida.
 
"Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port 
3 dl blomkål i små bitar
150 gr varmrökt sidfläsk
2 msk smör
3 ägg
1 d majonäs
2 dl riven Västerbottensost

Peppar
 
Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°. Servera med skirat smör och en sallad."

Här är Birgittas orginalrecept. Det finns också på hennes hemsida BirgittaHöglundsmat.

Jag tog 4 dl blomkål och 240 g bacon som då blev 2x2 portioner med sallad för oss. I min ugn behöver gratängen 200 grader I 30 minuter och vi hoppar över det skirade smöret.
 
Ett glutenfritt alternativ. Äter du mejerifritt så är det bara att skippa osten. Som ett viktväktaralternativ så borde en lättare variant av majonäs, ost och rökt skinka fungera bra även om det ändå ger en del sp. 
 
Korv, skinka, lök, purjolök, paprika, ja det finns många bra alternativ till en makaronipudding. Jag kommer att testa mig vidare med det här orginalreceptet och lägga till alternativ som inte innehåller så många kolhydrater.
  (null)
 
 
 
 
 
Tycker du om husmanskost med mindre kolhydrater så hittar du många bra och goda rätter på Birgitta Höglunds hemsida. Jag har också tidigare gjort en recension på hennes bok Birgitta Höglunds Grilltips. Den recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel.
 Kommentera här: