basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Att leva nära den jag håller på att bli

Publicerad 2022-01-02 10:28:37 i Allmänt, Hälsa, Logoterapi,

Nytt år och nya idéer är något som alltid följt mig. Som pensionär har jag fortfarande massor av ideér som jag vill utveckla, men med åldern så har jag inte samma ork och motivation till att genomföra dem. Efter ett riktigt skitår så är det verkligen dags att lyssna på kroppen och få någon ordning på min onda arm. Nio månaders problem med värk och smärta har brutit ner mig på olika sätt. Den nedsatta rörligheten har påverkat både kropp och kondition.

Jag har tagit många nya beslut under åren. Det har gällt både familj, arbete och utbildning och även om livet som pensionär är enklare så vill jag inte fastna i min utveckling med självömkan. När vardagen blir tuff brukar jag tänka på något som Antje Jackelén sa när hon var biskop i Lund, att meningen med livet är att leva nära Gud och varandra, nära naturen, nära historien och framtiden, nära den jag håller på att bli. Om vi stänger alla dörrar och begränsar våra möjligheter, om vi inte tror oss kunna eller våga något nytt så hamnar vi i en återvändsgränd – det handlar om att ta sig själv på allvar på rätt sätt. Det handlar om att ta sin egen otillräcklighet på allvar.
 
Under ett av mina mest intensiva yrkesår 2013 gjorde jag den här sammanfattningen av mina beslut och lärdomen finns fortfarande kvar:
 
"Jag skaffade mig en ny älsklingskofta och en ny identitet men vet aldrig när det är dags att gå ut i avgrunden igen. Det jag har med mig är erfarenheten och vetskapen om att det inte är farligt att vara frustrerad. Det är inte farligt att gå utanför sina bekvämlighetszoner och det är inte heller farligt att ömsa skinn. Det är bara början till någonting nytt."
 
Jag tänker inte gå ut i avgrunden, men min älsklingskofta behöver vädras och under den tid som den hänger på vädring skall jag fortsätta lära mig säga nej till en del roliga uppdrag, läsa och recensera ett lagomt antal böcker, promenera och umgås med familjen. Snart börjar också årets nya pass med mindfulness yoga och jag behöver utöka min sjukgymnastik, eftersom de övningar jag tidigare fått inte gett så stort resultat.
 

"Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall" 
Tomas Tranströmer

 

 

Sekunder läggs till sekunder och varje stund skapar morgondagens historia.

Många av årets stunder har bevarats i foton,  men en bild som fortfarande berör är den här. Midsommar 2018, sonen och alla barnbarnen stannar upp en stund i sitt fiske på Holmö brygga. Bilden ger mig ord som LUGN, KÄRLEK, SOMMAR, FAMILJ, RO, BARN, FÖRÄLDRAR, GEMENSKAP, SAMHÖRIGHET. Den visar också på KÄRLEKEN i FAMILJEN, mellan syskon och kusiner... ja, listan kan göras väldigt lång. 

💕 MENINGEN MED LIVET💕

 
Det finns mycket att se fram emot under 2022.
Hur tänker du inför det nya året?

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela