Korvsoppa - kålsoppa med variation

Korvsoppa är någonting som går hem hos de flesta, oftast också hos dem som inte är soppälskare för den går att ätas som en gryta. Soppa går att variera i oändlighet och hos mig är inget soppkok det andra likt. Jag skall inte dela med mig av något exakt recept, det finns massor på nätet, men vill bara tipsa om kålsoppor i allmänhet och då slå ett extra slag för just korvsoppan/kålsoppan med korv.
 
På 60- och 70-talet när jag växte upp så fanns ingen korvsoppa/kålsoppa med korv hemma hos oss. Det var kålsoppa och köttsoppa som serverades, ibland också i termos på vinterutflykter i skogen eller i fjällen. Min mormor serverade klassisk kålsoppa som mellanrätt på större släktmiddagar, men den seden följde inte med till mammas egen familj. Skånsk kålsoppa däremot innehöll både korv och morötter, men det var något jag fick lära mig när jag som 18 åring fick min första kokbok (Vår kokbok). Korvsoppa är något som sedan med åren kommit in i min egen familj, mycket för att det var så enkelt kan anpassas till barnen. Då med större potatisbitar och korvbitar som lätt kunde skiljas ut av den som inte ville ha kokta grönsaker och perfekta att mosa med buljong till mindre barn. Vad jag förstått så är korvsoppan med rotfrukter och grädde kanske mer vanligt i Finland än i Sverige, rätta mig om jag har fel.
 
Vår korvsoppa är mer kålsoppa med korv och i dag på 2020-talet kokar jag oftast Kålsoppa med korv i Crockpotten. Skuren vitkål får vara basen tillsammans med vatten, buljong (jag använder Alpnaerings buljonpasta), lagerblad, svartpeppar, kryddpeppar och ev. morötter. Jag ställer den på 6 timmar Låg och tillsätter korven och lite sirap/honung eller något annat sötningsmedel mot slutet. Enklare än så kan det inte bli.

Med grönsaksbuljong blir den då också vegetarisk för den som vill ta undan av soppan innan korven får börja koka med. Klassisk Kålsoppa från mina trakter har en lite mörkare färg som den får från lite soya. OBS! Om du vill göra soppan utan gluten så använd då glutenfri soya. 
 
Det här är verkligen mat som går att styras upp för att passar många.  Sötningen vill jag ha i min soppa men kanske passar den inte dig. Som det oftast blir när jag lagar mat så knackar 70- och 80-talet på, diss för många men som jag skrivit tidigare så ser jag på besöksstatistiken att det finns ett intresse för den här enkla äldre maten så några hissar den säkert. 😊
 
Varför skriver jag om min korvsoppa just i dag?  Jo, i går packade vi för en kortare utflykt och i frysen hade jag en form med min variant av korvsoppa färdig för just det här ändamålet. Den värmde gott i det kalla men soliga februarivädret. Jag är sugen på att testa fler varianter av de här sopporna och tänker börja med Lari Salminens korvsoppa med anor från Finland. (LCHF-arkivet). Nu gäller det bara att hitta en bra korv med lite kolhydrater, vilket inte alltid är så lätt.
 
Jag har hittat flera intressanta recept:
LCHF- arkivet Korvsoppa med anor från Finland.      
 
Birgitta Höglunds mat Kålsoppa med varmrökt sidfläsk.     
 
Paleoskafferiet  Kålsoppa med frikadeller
 
Jennys Matblogg Korvsoppa med potatis 
 
  (null)
 
(null)
 
(null)
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: