Solbröd - till julen och under årets mörkaste månad

Jag vet att jag kör på säkra kort, men efter över 40 år som arbetsledare i mitt eget kök så vet jag vad familjen tycker om och inte. Julens gifflar med vallmofrö har hängt med ännu längre eftersom många av mina släktingar hade diabetes och 60-70-talets kostråd var att de skulle äta vitt osötat bröd. Tokigt kan tyckas men så var det och mina gifflar blev en julig och lyxig variant av den vita formfranska som de åt till vardags.

När barnbarnen kom ville jag ta gifflarna ett steg vidare. Då blev de,till blommor med lite grövre mjöl, några morötter och en lite annorlunda utbakningsform. Gifflarna uppskattas fortfarande men det är alltid bra med variation.

2 Bröd som Solbröd, solrosbröd, blombröd eller morotsbröd -  kärt barn har många namn 🌻

•800 g (ca 1,2- 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special. Fungerar med vanligt vetemjöl också. Ibland byter jag ut en liten del av mjölet till havremjöl och/eller grahamsmjöl.

•50 g (1 pkt) blå jäst 

•1,5 tsk salt

•25 g smör eller margarin, rumsvarmt 

•2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt) Alltså 5 dl tillsammans. Bara mjölk eller bara vatten går också men den här kombinationen tycker jag blir bäst.

•1 stor eller 2 små fint rivna morötter.

(1 msk ljus sirap eller honung) valfritt)

1 ägg eller vatten till pensling och vallmofrön eller sesamfrön i valfri färg.

Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt mjölk och vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. OBS! Arbeta in lite mjöl i sönder för att få rätt mjölmängd . Ibland behövs inte allt mjöl. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Arbeta ner degen med maskin eller knåda den smidig på mjölat bakbord och baka ut. Se i slutet av texten.

Lägg blommorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg eller vatten och strö på frön. 

Grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 15-20 minuter. I min ugn är 200 grader bra.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk. 

*Degspad är de vätskor som blandas för att göra en deg.

 
Tryck ett glas i mitten av kakan. Skär sedan med en kniv ut 12 tårbitar. Vrid varje bit en kvarts varv, så att den står på kant. När brödet är gräddat kan varje person själv bryta löst varje blad som ett portionsbröd vid servering.
 
 
 
 

I år blev det dubbel sats av receptet. Gjord bara på vanligt vetemjöl (hade inget annat hemma). 1 hjärta med små portionsbröd, gräddade i en hjärtform, 2 blommor och en hel del små gifflar. Allt med svarta sesamfrön som extra ögonfröjd och kanske är de lite smakhöjare också. Hjärtat behövde lite mer tid i ugnen. 

För att få en gulare färg så blanda ner morötterna i *degspadet eller ibland kör jag en morot med en del av degspadet i min smoothiemixer. Det ger en intensivare gulfärg. Ett tips till dig som inte tycker om saffran men vill ha ett gult bröd till lucia är att använda morot och sila bort de rivna och använda bara degspadet.

Degen går naturligtvis att forma till det bröd som passsr bäst på julbordet. Jag har också gjort stora julbröd dekorerade med sädesax. Men med åren har vi insett att små gifflar och andra  portionsbröd (brytbröd) är det enklaste. Vörtbröd har aldrig gått hem i vår familj.

Vilket bröd föredrar du och din familj till julen?

Kommentera här: