Mord överbord av Sofia Rutbäck Eriksson

"Herkules visste att lösningen på ett mysterium fanns i logik och fakta. Evolutionen hade aldrig anpassat magens funktion för slutledningar." 

Den pensionerade försäkringsutredaren Herkules Persson mår inte bra. Det sista året sedan sambon Siv gick bort har han tappat i vikt och hans bröstsmärtor kräver läkarvård. Herkules är en lugn, rationell och strukturerad man på 62 år som nu lever ensam. Den enda person han regelbundet träffar är bonusdottern Katarina Zapp. När hon inser hur ensam bonuspappan är så köper hon en ej ombokningsbar kryssningsbiljett och skickar honom jorden runt. Jag vet inte om hon riktigt inser vad hon gör, för hon skickar honom inte bara ut på en sällskapsresa på öppet hav utan till en hel ocean av översociala människor. Hela båtens besättning, både gäster och personal vill aktivera och umgås med den osociale, lite trumpne och fyrkantige före detta försäkringsmannen.

När en man plötsligt dör och Herkules tror sig ana ännu fler mystiska händelser hamnar han mitt i ett kaos. Hans strukturerade vardagsliv är helt omkullvält och han får pirrningar i kroppen som tydligt markerar att han börjar tappa kontrollen. Trots all obalans och krävande sociala samspel så börjar hans tankar mer och mer kretsa kring mordet och de mystiska händelserna. Han lyssnar och iakttar sina medresenärer och upptäcker att han har användning för flera knep från arbetet som försäkringsutredare.

Magkänsla är ingenting för Herkules, här är det logik och fakta som gäller.

I bokserien Katarinas eminenta detektivbyrå skymtar Herkules Persson fram som en liten bikaraktär. Böckerna har tillägnats "alla andra udda fåglar där uteoch i min recension av del ett i serien skrev jag så här,

"Vi är säkert alla lite udda fåglar i ett stort universum, åtminstone under vissa delar av vårt liv, men mest udda i den här boken är nog Katarinas bonuspappa Herkules Persson. Med eller utan en asbergerdiagnos har han ett problematiskt förhållande till många saker i livet, framför allt i sociala sammanhang. Hans karaktär är lite dunkel i berättelsen, vilket gör mig extra nyfiken på hans fortsatta roll i seriens andra böcker. Det är de små detaljerna som gör människor speciella och då blir det också personliga och intressanta för mig."

När författaren Sofia Rutbäck Eriksson läst min recension så fick jag det här svaret, "Vi har faktiskt planen att släppa några böcker om vad bonuspappa Herkules har för sig på kryssningen. Där kommer han ha löst brott han också. Men på ett lite lågmäldare sätt än Katarina och Greta."

En roande bok behöver inte alltid gå i 120 knyck på en 70-sträcka, så en lite lågmäldare mysdeckare med en udda fågel som Herkules Persson passar mig väldigt bra som omväxling till alla lite tuffare kriminalromaner jag läser. Mord över bord av Sofia Rutbäck Eriksson finns som ljusbok och e-bok. Fredde Granberg står för ljudbokens inläsning och han gör som alltid ett bra jobb.

Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen, Sofia Rutbäck Erikssons böcker är alltid skrivna med ett språk som virvlar fram som en yster vårbäck. Även om det finns glättighet och humor i det hon skriver så sätter hon fingret/pennan på många tänkvärda och viktiga problem som finns ute i vårt samhälle ocjh så är det också i den här boken.  

Huvudkaraktären Herkules Persson intresserar mig och jag tycker lite synd om honom när han blir vilse i pannkakan och linjerna i hans fyrkantiga livsruta blir otydliga. Ändå tar han sig vidare genom att utforska nya vägar som tidigare känts omöjliga och irrelevanta. Samtalen med sambon Siv som lämnat det här jordelivet blir ett stöd för honom och det sprider extra värme i mitt hjärta. 

Den korrekte pensionerade försäkringsutredaren avslutar fallet i bokens sista kapitel med ett oanständigt bordsskick genom att göra ett "råndopp" i en kopp feltempererad Earl Grey. För mig känns det lovande med de små beteendeförändringarna och jag ser fram emot att möta Herkules i nästa Mord över bord-bok. 

Bland kryssningsgästerna och personalen finns flera andra spännande karaktärer som jag också ser fram emot att veta mer om i kommande böcker. Har du läst böckerna om Katarina och Greta så tycker du säkert om den här serien också. Passar de böckerna inte dig så kanske den här lite mer lågmälda historien om den udda men sympatiske Herkules ändå är en bok i din smak.

Mord över bord
Författare:Sofia Rutbäck Eriksson
Del 1 i serien Morden runt med Herkules Persson 
Utgivningsdatum: 2022-12-12
Förlag: Lind &Co 
ISBN9789179951139

Författare till böckerna om Katarina Zapp i Katarinas eminenta detektivbyrå är Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström.

(null)


Kommentera här: