Flicka 1983 av Linn Ullman

Julhelgen innebär exra tid för läsning för många bokintresserade och om du inte läst Flicka 1983 avLinn Ullman så är det här ett jultips från mig!

En bok att läsa - en bok att minnas.

Ett foto och fördolda minnen. 37 år har gått sedan fotot togs och minnet sviker henne ibland. Det är 37 år sedan hon fotograferades av A den där gången i Paris men…vad hände först och vad hände sedan? Hon minns inte riktigt allt, men det hon minns förföljer henne.

Fotot som väcker minner är en bild där hon har nakna axlar och ett par långa örhängen. Att ha kända föräldrar och att vara ett kulturbarn är inte alltid en fördel. Att också vara kvinna i en värld där männen konsumerar kvinnor gör allt ännu mer komplicerat.

Precis som för många andra unga kvinnor har hon känslan av att vara vuxen och att kunna klara allt, hon är stark, men i Paris känner hon sig bara liten och förlorad. Kasten mellan begär och skammen över det som händer gör henne förvirrad. Hon vill hem, hem till en av världens vackraste kvinnor, hennes mamma och tryggheten.

Om och om igen återkommer hon till mötet med mannen på gatan, han med den röda halsduken. Han visar henne vägen till adressen hon har noterat på lappen i fickan, adressen till A, den kände fotografen……sedan kan han inte hjälpa henne mer.

Det här är ingen bok där barndomsupplevelser skall blottas och kända föräldrar skuldsättas. Här får vi ta del av en händelse som berättas men ändå inte berättas. Vi får själva ana oss till vad som orsakar den ensamhet och utsatthet hon upplever den där tiden i Paris. I alla minnen återkommer den 16 åriga flickan med blå kappa och röd mössa som förirrat sig på Paris gator en natt 1983. Vem var hon då 1983 och vem är hon nu 2021?

Liv Ullmann vrider och vänder på sitt liv. Det finns ögonblick i livet som aldrig går att raderas ut och kanske är lösningen att sätta det på pränt. I Flicka 1983 kommer Linn Ullman hela tiden tillbaka till dygnen i Paris, dygn som satt en prägel på hennes liv och som blir en berättelse om eget ansvar och skuld.

Maktlöshet och skam.

Maktlöshet, ja visst…..,..men vem skall stå för skammen?

Linn Ullmann skriver om minnen som hon helst vill glömma, precis som många, många andra kvinnor. I metoo-rörelsens fotspår kommer fler och fler berättelser av kvinnor som har liknande erfarenheter. Att sätta dem på pränt kanske lindrar för stunden men jag tror aldrig att händelser och minnesbilder kan raderas ut helt.

En bok som förtrollar mig. Både språket och berättartekniken håller mig fast. Trots det tråkiga (men viktiga) budskapet som boken ger så älskar jag Linn Ullmans sätt att berätta den på.

 

Flicka 1983 
Författare: Linn Ullmann
ISBN: 9789100198329
Utgivningsdatum: 2022-10-11
Översättare: Lars Andersson
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Omslagsformgivare: Jørgen Brynhildsvoll 

 God Jul!

 

 

 

Kommentera här: