Lust och fägring av Fredrik Blomqvist

Valen av vad och hur jag läser varierar. Ett nytt sätt för mig att hitta intressanta böcker har blivit utifrån mina följare på Instagram. Där hittar jag för mig helt okända författare som påkallar min nyfikenhet och tänk så bra det kan bli.

Fredrik Blomqvist släppte sin första skönlitterära bok Lust och fägring i juni månad och jag har nu haft några dagar med havsutsikt och hans underbara berättelse i mina airpods. Det här är en välskriven bok, med ett mycket vackert språk som dröjer sig kvar i mig. Bokens uppläsare är Lars Winclair och hans röst lyfter alltid varje ljudbok en dimension så det här har varit en lyssnarupplevelse utöver det vanliga.

Oskar Poncet är bara 17 år den där sommaren 1994 när han träffar Agnes Karlsson-Tierney. Han blir förälskad och hans kärlek besvaras, men det som borde blivit en vacker sommarsaga utvecklar sig till en mardröm för dem båda. Efter 25 år kommer sanningen ifatt honom och hans stora fråga blir, kan allt ställas till rätta?

Boken handling tar oss med på en segeltur till Gotland, ett misslyckat midsommarfirande och en mycket blöt kräftskiva. Den följer också med entusiasm fotbollens VM-matcher, som det här året gick i USA. Jag kan ingenting om segling och inte mycket om fotboll men jag njuter av varje minut i berättelsen. Här visar sig kärleken i flera olika skepnader, ungdomsförälskelsen, syskonkärleken, respekten för morföräldrarna, minnet av en död förälder och trots både skuld och skam så finns här också en lojalitet som visar på både kärlek och medmänsklighet.

Boken har jämförts med Håkan Nessers "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och visst finns här en del likheter och jag kan känna in en del av Nessers eftertänksamma lågmälda språk och även lite av den torra humor som jag uppskattar i Nessers böcker.

Före den här boken hade Fredrik Blomqvist skrivit en serie böcker i ämnet matematik och nu är jag så nyfiken på hans fortsatta författarskap. Under 2023 släpps hans nästa bok Morden i Mariefred som är första delen i en kriminalserie och utspelar sig kring Gripsholms slott vid Mälarens strand.

 

Lust och fägring
Författare: Fredrik Blomqvist
Utgivningsdatum: 2022-06-04
Förlag: Lava Förlag
ISBN: 9789189484368

  (null)


 Kommentera här: