Söndagstankar om djupmeditation

Min söndagsbetraktelse börjar bli en inbiten vana och lite beroendeframkallande. Att samla ihop sina upplevelser veckovis genom återblickar och reflektioner ger både insikt och lugn.

Blåsten och kylan som överraskade oss satte sig i både kropp och själ, men som alltid den här tiden på året är det bara att bita ihop och gå vidare. Snart är våren och värmen här, troligast också med fler överraskningar. 

Jag försöker utnyttja en del av de aktiviteter som finns i vår stadsdel. Som jag skrivit tidigare så börjar kyrkan bredda sitt område inom folkbildning, utveckling och förändring. Genom mötet med människor växer vi och för mig så känns det helt logiskt att kyrkan skall vara med och verka för det goda samhället. Folkbildning skall vara fri som fågeln sa visst Göran Persson en gång och det gäller naturligtvis också i kyrkan. I februari startade Granholms kyrka upp en bokcirkel och den här veckan var det dags för något helt nytt igen, nämligen meditation.

Ordet meditation härstammar från det latinska meditari och har två betydelser, den ena betydelsen är att fundera eller reflektera över någonting och den andra är att förbereda sig för eller öva sig i någonting. I dagens samhälle har meditation kommit att bli ett sätt för människor att koppla av och komma ner i varv som en motvikt till all stress vi lever med. Meditationen kan också vara ett sätt att utforska sitt inre, en väg till fulländning och mystik samt en möjlighet att få uppleva en enhet med en gudomlig makt eller kraft.

Kristen djupmeditation har smugit sig in i Svenska kyrkan under de senaste 20 åren. Man kan tro att det handlar om att fördjupa sig i ett bibelord, kristen bön eller bibeltext men så är det inte. Mystiska upplevelser kan ske i både religiösa och profana sammanhang och den mystiken upplevs vara något som kommer från en annan dimension och blir en del av andligheten. I nyandligheten används ord som harmoni, balans, vara centrerad och att vara i ett flow och genom att få ihop de här bitarna kan vi växa som människor. De flesta av oss som lever eller försöker leva i en holistisk miljö vill inte ha något paket av åsikter, regler eller moral, vi vill tänka själva. 

Djupmeditation innebär att sitta sig till stillhet och tystnad och även om meditationen sker i kyrkan och kallas kristen djupmeditation så här och nu, bli det kyrkliga rummet till en kravlös miljö i en stund av återhämtning och stilla ro. För många kan det vara svårt att hitta det lugnet och egentiden hemma i den vanliga livscirkusen.

Vad är då skillnaden mellan religion och andlighet? Jag har bara mina egna erfarenheter, men det jag läst och bär med mig är att religionen uppmanar mig till att lära mig av andras erfarenhet och andligheten manar mig att hitta min egen erfarenhet. 

Jag respekterar båda och kanske lever jag i en kombination.

Pernilla Ericsson har skrivit en intressant kandidatuppsats i teologi på Göteborgs universitet som fördjupar sig i det här ämnet.

Veckan recension handlar om boken Övervintring av  Katherine May och om hur hon genom att följa naturens gång tar sig igenom de mörkaste perioderna av sorg och kris. Har du inte läst den så hittar du recensionen HÄR .

(null)

  
 


















Kommentera här: