Sjömanshustruns musslor hemma hos mig

 Oj, så sugen jag blev på musslor när jag såg veckans avsnitt av Sveriges mästerkock. Jag tycker väldigt mycket om musslor, men Moules frites passar inte mig eftersom jag undviker pommes frites. 

I går blev det en Moule marinière, sjömanshustruns musslor på mitt sätt och det är både enkelt och gott. Det enda tillbehöret hos oss är en klick alioli för mig och majonäs för gubben.

Eftersom jag inte har tillgång till färska musslor i min lilla Ica-butik så har jag alltid färdigkokta i frysen, enkelt och lättillgängligt. Visst har jag använt färska blåmusslor ibland  också, men det här är ingen rätt jag är något proffs på. Jag gör en enkel variant med  salladslök, stjälkselleri (lågkolhydratsgrönsaker), vitlök, vitt vin, fiskbuljong, grädde och persilja, jag har inga exakta mått men smakar av med salt när allt är klart. 

Ica.se finns ett mycket bra recept med exakta måttangivelser och tillvägagångssätt och på YouTube finns Masterklass 12 där Leif Mannerström gör ett recept på färska musslor i Sveriges mästerkock.

Under höstens matmarknad på vårt torg så brukar de sälja kokta musslor med potatis i det franska matståndet och läser man på så finns det många varianter på Moule, det här hittade jag på Wikipedia:

Moules marinières (sjömanshustruns musslor) – den vanligaste och mest klassiska varianten. Musslorna kokas i vitt vin med (stekt) scharlottenlök. Övriga ingredienser är persilja och smör.

Moules provençale – (provensalska musslor), är en variant med tomat och tomatpuré.

Moules à la crème – en variant med grädde tillsatt i såsen.

Moules basquaise – (baskiska musslor), är en variant med tomat och pimiento. 


Receptet går naturligtvis att anpassas med laktos- eller mejerifri grädde och med eller utan alkolhaltigt vin. På nätet finns recept med torr cider.

Vill du göra en fisksoppa med musslor så testa det populära receptet på Lörans fiskgryta/soppa som du hittar HÄR. (Där finns receptet också angivet utifrån ett viktväktartänk. MITT WW 💜 och 💙)

 

Eftersom jag är lite bekväm av mig så använder jag ofta aioli på burk. Tyvärr tog det flera år innan jag testat massor av märken och hittat min favorit. Genom min prenumeration på Smakboxen så fick jag prova Hellmans veganaioli och nu köper jag aldrig någon annan. Har du inte testat den så gör det.

 

(null)

 
Tips från Sjömatsfrämjandet:
"Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, ta bort "skägget" från varje mussla. Musslor ska kokas levande och ett bra sätt att kontrollera detta på är att knacka den öppna musslan lätt i bordet. Musslan stänger sig då om den lever. Släng alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga. Obs! Ibland tar den någon  minut innan musslan stänger sig så var inte för snabb med att slänga."
 
http://sjomatsframjandet.se/fisk-i-koket/skaldjur/musslor/
 
Det finns många fördelar med att äta musslor.

"Musslor och ostron är magra livsmedel och källor till bland annat protein, vitamin B12, jod och selen.

De är dessutom miljövänliga i och med att de bidrar till att minska övergödning. De behöver inget foder eftersom de tar upp näringsämnen direkt ur vattnet. När musslorna och ostronen skördas följer näringsämnena med upp från havet.

Andra miljöfördelar är att mussel- och ostronproduktionen i Sverige använder skonsamma fiskesätt. Handplockade ostron är ett hållbart fiske då vilda ostronbankar bevaras och inga bifångster görs. Odlingsplatserna skapar uppväxtplatser för många marina arter, till exempel fiskar av olika arter."

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/fisk-och-skaldjur/musslor-och-ostron

 
 

Kommentera här: