Konungens sändebud och fjällfisk - Läs och mattips inför påsken
Konungens sändebud
Författare: Tua Burlin
Utgivningsdatum: 2022-03-2
Förlag: Lind & Co
ISBN: 978918018303
Kokt röding (min variant)
1 stor röding
1 salladslök
1 morot
1 -2 lagerblad
Dill och/eller persiljekvistar
5-8 vitpepparkorn
Salt 1 - 1,5 msk
Rödingen fick ta plats i en kastrull, sedan fylllde jag på med vatten så att det precis täckte fisken. Tillsatte grönsaker, kryddor och salt. Kokade upp och lät fisken sjuda i 20 minuter. Kastrullen fick sedan kallna ute på altanen.
Det är sedan enkelt att bena ur den kalla fisken och ta ur morötterna för att använda som tillbehör. Buljongen kokade jag ihop lite till, silade och frös in till sås eller soppkok i framtiden.
Dillmajonäsen går att ändras helt fritt efter smak och fetthalt.
1 dl majonnäs
1 -5 msk valfritt av gräddfil, creme fraice, grekisk yoghurt eller något laktos- eller mejerifritt alternativ.
1-2 msk finhackad dill
1 tsk pressad citronsaft (rivet citronskal är också gott i)
Lite flingsalt
Peppar
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt till servering.