Konungens sändebud och fjällfisk - Läs och mattips inför påsken

 Det blev ett besök på Vängåvans bokhandel den här helgen också. Fika och lite bokprat med läsveteranen Monica Gullman. 
 
Jag har precis läst klart Konungens sändebud av Tua Burlin, första delen i en trilogi om Matilda och Trond. 
 
Det här är ett 𝒃𝒐𝒌𝒕𝒊𝒑𝒔 till dig som tycker om medeltidsromaner, riddare och romance.
 

Konungens sändebud
Författare: Tua Burlin
Utgivningsdatum: 2022-03-2
Förlag: Lind & Co
ISBN: 978918018303

(null)     

 
 
En stor del av min familj tycker om att sitta på sjöar och pimpla under vintern så min frys innehåller ett flertal rödingar. Det blir mest stekt röding här hemma hos oss, men till påsken passar det också bra med inkokt fjällfisk. Jag använder Birgitta Höglunds recept med lite egen variation och det är enkelt och snabblagat.

Kokt röding (min variant) 
1 stor röding 
1 salladslök 
1 morot 
1 -2 lagerblad 
Dill och/eller persiljekvistar 
5-8 vitpepparkorn 
Salt 1 - 1,5 msk 

Rödingen fick ta plats i en kastrull, sedan fylllde jag på med vatten så att det precis täckte fisken. Tillsatte grönsaker, kryddor och salt. Kokade upp och lät fisken sjuda i 20 minuter. Kastrullen fick sedan kallna ute på altanen.

Det är sedan enkelt att bena ur den kalla fisken och ta ur morötterna för att använda som tillbehör. Buljongen kokade jag ihop lite till, silade och frös in till sås eller soppkok i framtiden.

Dillmajonäsen går att ändras helt fritt efter smak och fetthalt. 
1 dl majonnäs 
1 -5 msk valfritt av gräddfil, creme fraice, grekisk yoghurt eller något laktos- eller mejerifritt alternativ. 
1-2  msk finhackad dill 
1 tsk pressad citronsaft (rivet citronskal är också gott i)
Lite flingsalt 
Peppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt till servering.

För att passa ett viktväktartänk: Vänd på receptet och ta 1 dl Larsas yoghurt och 1-2 msk majonäs ) Larsas yoghurt finns också laktosfri.
 
Birgitta Höglunds recept på Kokt fjällfisk hittar du HÄR
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: