Årets påskekrim blev Kerstin Bergmans böcker

Påskdeckare är inte lika stort i Sverige som påskekrim är i Norge, men jag har i många år valt ut min egen påskekrim med omsorg. I min bokhög lockades jag i år av Kerstin Bergmans bok Förgätmigej och eftersom det är del 2 i serien om Iris Bure så började jag under påskveckan med att lyssna på den första delen Oskuld och oleander som ljudbok,

Oskuld och oleander är en återvändardeckare där Iris Bure efter en del kärleksbekymmer får veta att faster Irma gått bort. Irma bodde i Iris barndomshem på Ekerö och när hon nu återvänder till bostadsområdet med alla välbekanta hus, knackar barndomens upplevelser på dörren. Under några semesterveckor rensar hon ut i huset inför en försäljning. men oförklarliga minnen dyker upp och dolt i husets trygghet hittar hon saker som förändrar Iris bild av sin faster. Mäklaren Jonas som bodde på gatan när Iris var barn berör hennes hjärta djupt, men vågar hon lita på en man igen? Vad hände med hennes barndomskamrat och vem är det som rör sig kring huset på nätterna? Iris drivs vidare i sitt sökande för att få klarhet i vem hennes faster egentligen var?

Förgätmigej är också den en återvändardeckare. Efter många års uppehåll åker Iris till familjens hus på landet där hon och kusinen Ingrid tillbringade barndomens somrar. Ingrids systerdotter Alva och hennes tvillingkompisar är försvunna, men har lämnat små mystiska meddelanden som gör att Iris och Ingrid kopplar försvinnandet till händelser i deras egen ungdom. I ett paket från Ingrids döda mamma får Iris en brosch i form av en förgätmigej, men vad har den med barnens försvinnande att göra. När också Ingrid försvinner tar Iris hjälp av pojkvännen Jonas och tvillingarnas pappa Björn för att åka runt och leta i Dalslands skogar. Sakta återvänder en del förträngda minnen för Iris där en dagbok och ett växthus står i fokus. Men vad hände i växthuset och varför tog vänskapen mellan Iris och Ingrid plötsligt slut? Finns det en koppling mellan dåtiden och nutidens händelser? Sakta, sakta knyter Kerstin Bergman ihop alla trådar, alla frågor får sina svar och jag har fått vara med om ett mycket välskrivet och underhållande sensommaräventyr.

Efter åratal av modernare litteratur så känns de här böckerna som en lisa för själen. Därmed inte sagt att jag inte tycker om dagens författare och texter, men förnimmelsen av de gamla klassiska deckarna gör mig glad och nostalgisk. Jag återupplever känslan från en viss tid i mitt liv när jag läste Maria Langs böcker. Oj, så gammal jag blivit men den tidens bokläsning har jag ofta tänkt på och saknat. Även om jag tycker om de böcker jag läser i dag så ger Kerstin Bergmans böcker mig en återblick i tiden. Det fanns en tid i mitt liv när jag klev över från ungdomens bokvärld och in på den vuxna litteraturens område med böcker som då blev mer sanningsenliga och realistiska. Jag tycker om det klassiska lugnet i båda de här berättelserna och även om vissa händelser i handlingen är obehagliga så finns här ingen överdrift i våld och hemskheter. Som de pusseldeckare de är så läggs händelse till händelse. Sakta hittar pusselbitarna sin plats och i samspråk med sig själv och ibland även med bikaraktärerna så leder Iris handlingen mot en lösning, men lika ofta leds jag också in på villospår. Ibland tränger författarens egna lite bitska kommentarer in i texten som små fingervisningar om vad som är passande att skriva i en bra deckare. På ett skickligt sätt drivs spänningen vidare och jag följer bara med i ledtrådarna och resonemanget mellan karaktärerna om händelser från dåtid som knyts ihop med nutid till en helhet. Böckerna är så välskrivna och allt mycket väl detaljerat. Här hade det verkligen gått att skriva med mycket färre antal ord, men det är det här som är det speciella i Kerstin Bergmans sätt att skriva.

Jag tyckte om båda de här böckerna, del ett med alla beskrivande klädmärken och trädgårds- och inredningsdetaljer, del två med alla detaljerande miljöbeskrivningar från bilresorna på Dalslands slingrande landsvägar. Nu hoppas jag få följa Iris Bure på många fortsatta äventyr. Bara att döpa huvudkaraktären till Iris Bure gör mig glad. Puck Bure och Iris Bure, vem kan låta bli att tycka om så intressanta  personligheter.

 

Kerstin Bergman är litteraturvetare, recensent och deckarexpert, hon är också ledarmot i Svenska Deckarakademin. Jag har lyssnat till henne när hon varit här i Sundsvall som huvudmoderator på Svenska Deckarfestivalen och förhoppningsvis kommer hon hit fler gånger.

Oskuld och oleander
Författare: Kerstin Bergman
Utgivningsdatum: 2020-09-02
Förlag: Southside Stories
ISBN: 9789188725691

Förgätmigej
Författare: Kerstin Bergman
Utgivningsdatum: 2021-08-31
Förlag: Southside Stories
ISBN: 9789189318045

Den 16 maj släpps också Förgärmigej som pocket.

 
Veckans betraktelse får i morgon bli en sammanfattning av en solig och lite speciell påskhelg. 


Kommentera här: