basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Publicerad 2021-09-28 18:53:00 i Vid pennan - Lästips,

Räkna hjärtslag är Katarina Widholms debutroman och första delen i en planerad romanserie – Böckerna om Betty.

Betty är uppvuxen i Hudiksvall och tar som 17-åring plats hos doktorsfamiljen Molander på Jungfrugatan i stora huvudstaden. På tåget ner till Stockholm träffar hon universitetslektor Martin Fischer och efter det blir ingenting riktigt som hon tänkt sig. De upptäcker att de båda har en passion för böcker, men efter mötet på tåget delar de också ett stort intresset för varandra.

Livet som hembiträde hos doktor Molander och hans doktorinna blir inte lätt. Kraven på en 17-åring är stora, men med hjälp av sin nyfunna vän Viola löser hon de flesta uppgifterna i den stora våningen. Genom att läsa böcker och kärleksfulla brev från sin stora kärlek, står hon ut med det hårda livet. När breven från Martin Fischer plötsligt uteblir, krossas hennes framtidsdrömmar och hon tvingas till ett livsavgörande beslut.

"Hon ställde ifrån sig både tallrikar och bestick och tog upp listan för att läsa. Det var fyra tättskrivna blad med mycket detaljerade instruktioner på allt som skulle göras i det Molanderska hemmet. Sida upp och sida ner med rubriker som: "Veckosysslor" och "Dagligen återkommande sysslor". Betty skummade hastigt sidorna och bara gapade. Hur skulle hon någonsin hinna med allt detta på rätt sätt? Hon svalde intensivt för att inte börja gråta. Som hon längtade hem till det enkla lilla köket hemma i Åvik nu. Ack, mamma om du vore här ... Men sen såg hon på pendylen att herrskapet snart skulle komma till middag och hon bet ihop och dukade bordet så prydligt hon kunde."

Jag har valt att läsa den här romanen som en nostalgisk litterär pärla, men vet att det finns öppningar för många obehagliga reflektioner som jag väljer att bara nämna helt kort. Det här var långt före me too-rörelsen och inom alla slutna rum dolde sig en skrämmande kvinnosyn. Tjänstefolkets utsatthet var stor och jag kan inte låta bli att skrämmas av doktorns förkärlek till de blåögda, synen på homosexuella och på de kvinnor som råkat i olycka.

Det finns många orsaker till att jag älskar den här boken. Den är mycket välskriven, med ett språk som för en 50-talist lägger sig som bomull över hela berättelsen. Utifrån mitt intresse för mat, blir jag extra varm i hjärtat av att läsa om Bettys arbete i det Molanderska köket. Det här utspelade sig före ransoneringen så hon hade stora möjligheter att utöva sin självlärda kokkonst i både husmanskost och kalaskok. Men största orsaken till mitt stora intresse för den här serien är personen Betty Lind. Genom gestaltningen av huvudkaraktären och 30-talets miljöer tar Katarina Widholm mig tillbaka till ungdomens läsupplevelser. Så många böcker som jag tidigare läst och drömt mig bort i från den här tiden. Jag vill tro att författaren som är född 1961 har liknande upplevelser från böckernas värld och jag kan inte låta bli att känna en viss tillhörighet med henne. Förutom att vi båda är uppvuxna bland Hälsinglands höga berg och gröna skogar är vi pedagoger och kanske den största samhörigheten av alla, vi talar båda Hasselamål och vet att ostkaka skall serveras med saftsås och inte med grädde och sylt.

Så, jag längtar efter att få följa Betty vidare i den här serien.

✏️ Den här recensionen finns också hos Vängåvansbokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad)

Räkna Hjärtslag
Författare: Katarina Widholm 
Del 1 i serien:  Böckerna om Betty
Antal sidor: 413
Utgivningsdatum: 2021-09-06
Förlag: Historiska Media
ISBN: 9789177896890

(null)

 
𝑻𝒂𝒄𝒌, 𝑴𝒐𝒏𝒊𝒄𝒂 𝒇ö𝒓 𝒅𝒆𝒏 𝒇𝒊𝒏𝒂 𝒉ä𝒍𝒔𝒏𝒊𝒏𝒈𝒆𝒏.
𝑱𝒂𝒈 𝒕𝒚𝒄𝒌𝒆𝒓 𝒍𝒊𝒌𝒂 𝒎𝒚𝒄𝒌𝒆𝒕 𝒐𝒎 𝒃𝒐𝒌𝒆𝒏 𝒔𝒐𝒎 𝒅𝒖 𝒈𝒋𝒐𝒓𝒅𝒆.
 
Monica Gullman läser just nu alla böcker i årets Låna&Läs 2021/22. Du kan läsa hennes minirecensioner av Räkna hjärtslag av Katarina Widholm och Fiendevän av Sara H Olsson (som jag tidigare recenserat här) på  Vängåvansbokhandel.se  
 
 
 
 
 Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela