basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

I mörkret av Lina Areklew

Publicerad 2021-10-20 21:59:50 i Vid pennan - Lästips,

Vissa böcker lämnar djupare spår än andra. Förra året läste jag Lina Areklews bok Ur askan och har sedan med stort intresse väntat på den uppföljande boken om utredaren Sofia Hjortén och den avhoppade polisaspiranten Fredrik Fröling. Kanske är det den bakomliggande historien från förlisningen av Estonia eller handlingens utgångsplats på natursköna Ulvön som satt de djupaste spåren hos mig? Jag vet inte säkert, men som jag väntat och nu är den äntligen här, I mörkret - del 2 i Ulvö-serien. 

Sofia och Fredrik lever båda vidare med minnena efter de tragiska händelser som inträffade kring midsommarhelgen 2019. Sofia väntar nu barn med den tidigare pojkvännen och gärningsmannaprofileraren Kaj Marklund. Fredrik arbetar framgångsrikt med sin rehabilitering och som sitt stöd har han vännerna Ida Niemi och Philip Lindén. Även om sociala sammanhang gör Philip nervös och han helst vill leva isolerat, så har både han och Ida ställt upp för Fredrik nu när han som mest behövt dem.

Det är vinter i Ångermanland och en natt försvinner en liten flicka från ett fritidshus ute på landsbygden. Föräldrarna är förtvivlade men ingen kan ge någon förklaring till försvinnandet. Efter att flickans syster tagit beslutet att åka upp till familjens lantställe är även hon spårlöst borta och kvar i huset finns bara hennes jacka och telefon. Inga spår efter flickorna finns och både polis och föräldrar står maktlösa.

Med risk för sitt ofödda barns liv ger sig Sofia in i sökandet. En hämningslös gärningsman kan ha fört bort barnet och är det då samma person som tagit hennes äldre syster? Klockan tickar och tiden går när vi får följa Sofia och hennes poliskollegor på jakten genom det norrländska vinterlandskapet. Fredrik som fortfarande är sjukskriven har svårt att hålla sig borta från fallet och beslutar sig för att göra egna efterforskningar

Spänningen ökar och den slutliga lösningen blir dramatiskt.

Det här är en mycket välskriven bok med ett språk som jag tycker mycket om. Det är ett rikt persongalleri med flera nya intressanta karaktärer och en karaktärsutveckling som öppnar upp för ett fortsatt brett händelseförlopp. Författaren lägger ut tydliga spår som ger inviter till en lång spännande serie. Även om upplägget ger fristående delar med avslutande berättelser så vinner jag som läsare på att ha inblick i bakomliggande händelser från del 1 i serien. Det här är verkligen en relationsroman där karaktärernas inbördes relationer är intressanta och väldigt komplicerade, vilket till stor del bygger upp spänningen inför en fortsättning.

GRATTIS! Lina Areklew! Du Gjorde det igen och du gjorde det med Väl Godkänt.

I den här delen får psykisk ohälsa ett väldigt stort fokus och i en tid där olika funktionsvariationer blir mer och mer uppmärksammade så kan det säker också ge läsare en bild av den vardag som många själva lever i. Under de 30 år jag arbetade inom vården blev fler och fler olika diagnoser aktuella och i dag upplever jag en mycket större öppenhet och kunskap, även om det fortfarande finns mycket mer att göra.

Sex månader innan Estonia förliste, befann jag  mig i en av båtens insides tvåbäddshytter tillsammans med min tvillingson. I hytten mitt emot fanns min mamma och tvillingens syster. Vädret blåste upp rejält och jag lyfte upp honom i överslafen och bad honom stanna där, eftersom det var svårt att gå i den gungande hytten. Tids nog somnade vi båda och mitt i natten vakade jag av att allt var helt stilla, en mörk, kompakt och ljudlös stillhet. Tusen tankar åkte runt i mitt huvud och paniken var nära, när jag upplevde känslan av att någonting var fel.

Den gången hände turligt nog ingenting. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt tillbaka till den där händelsen och kanske just därför är det viktigt att få läsa vidare och få vetskap om vad som hände Fredriks familj den natten Estonia förliste. Miste han hela sin familj eller lever brodern Niklas fortfarande?

 

Lina Areklews bok Ur askan nominerades 2020 till Crimetime Awards-årets deckardebut och boken såldes till sex länder. HÄR skrev jag om den i ett tidigare inlägg från sommaren 2020.

Under året 2020 kom fler mycket läsvärda kriminalromaner där handlingen var förlagd till Ångermanland. Exempel är Tove Alsterdal, med boken Rotvälta som nu i oktober ger ut den andra delen, Slukhål med huvudkaraktären polisassistent Elin Sjödin och Rovhjärta av Ulrika Rolfsdotter, där socionomen Annie Ljung blir indragen i sökandet efter en släkting.

I mörkret
Författare: Lina
Del 2 i Ulvö-serien
Utgivningsdatum: 2021-10-13
Förlag: Bazar Förlag
ISBN: 9 789 180 061 322 

  (null)

Jag firade min 60-årsdag på Ulvön.
När jag anlände till det rum vi hyrt så möttes vi av rosa mousserande vin,
jordgubbar och en fin hälsning från dotter och son.

Jag önskar att handlingen i nästa bok ger fler miljöbeskrivningar från den natursköna och pittoreska ön, för det saknar jag i den här delen.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela