basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Fredagsmys med glutenfri focaccia/pizza

Publicerad 2021-10-28 13:39:43 i Glutenfritt, Hälsa, Mat och Bröd, Paleo/Lågkolhydratkost,

Tänk så fort veckorna går. Dags för lite fredagsmys igen och jag vill tipsa om en favorit hos oss. Ett glutenfritt bröd som kan ätas både som focaccia eller som pizza.

Focaccia/pizza med lök, fetaost och svarta oliver.

125 g riven ost (mild)
2 msk färskost
1 tsk vitvinsvinäger
1 ägg
2 dl (95 g) mandelmjöl
0,5 tsk salt

Ugn:  200 grader.

 

Värm ost och färskost i en kastrull på låg värme eller i mikron. Rör om då och då.

Rör ner alla övriga ingredienser och blanda.

Gör en rund kaka, cirka 20 cm i diameter på en bakplåt klädd med bakplåtspapper eller i en  smord ugnsform. Picka några små hål i kakan.

Jag lägger på skivor av röd lök (eftersom jag vill ha den mjuk) och gräddar i ugnen i 10 minuter. Tar sedan ut plåten och lägger på av:

Färska eller torkade kryddor (rosmarin, basilika, timjan eller oregano).
Fetaost eller annan vitost  (jag köper vitost i stora burkar 800g)
Svarta Oliver
Pressa på färsk vitlök eller vitlökspulver (jag använder alltid färsk) 
Ringla över oliv- eller rapsolja
Ev. flingsalt (det beror på hur salt feta eller vitosten är. 

Grädda i cirka 10 minuter eller tills allt fått fin färg.

Brödet är godast nybakt och ljummet.

Jag gör alltid dubbel sats och fryser in i bitar och tar fram vid behov.
Ett bröd med vitlök och ett utan. Viktigt! Vitlök till Vänster 😊

Originalreceptet till brödbotten har jag hämtat hos DietDoctor.com

Receptet är ungefär lika som det recept på, Fat head pizzabotten som finns på många ställen på nätet. Här hos Lari på LCHF arkivet.

Glutenfritt, vegetariskt och lågkolhydratkost men eftersom det innehåller mejeriprodukter så är det inte paleo. Inte så spvänlig för viktväktare men i mindre bitar fungerar den säkert.

  (null) 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela