Fredagsmys med glutenfri focaccia/pizza

Tänk så fort veckorna går. Dags för lite fredagsmys igen och jag vill tipsa om en favorit hos oss. Ett glutenfritt bröd som kan ätas både som focaccia eller som pizza.

Focaccia/pizza med lök, fetaost, svarta oliver och soltorkade tomater.

125 g riven ost (mild)
2 msk färskost
1 tsk vitvinsvinäger
1 ägg
2 dl (95 g) mandelmjöl
0,5 tsk salt

Ugn:  200 grader.

 

Värm ost och färskost i en kastrull på låg värme eller i mikron. Rör om då och då.

Rör ner alla övriga ingredienser och blanda.

Gör en rund kaka, cirka 20 cm i diameter på en bakplåt klädd med bakplåtspapper eller i en  smord ugnsform. Picka några små hål i kakan.

Jag lägger på skivor av röd lök (eftersom jag vill ha den mjuk) och gräddar i ugnen i 10 minuter. Tar sedan ut plåten och lägger på av:

Färska eller torkade kryddor (rosmarin, basilika, timjan eller oregano).
Fetaost eller annan vitost  (jag köper vitost i stora burkar 800g)
Svarta Oliver
Pressa på färsk vitlök eller vitlökspulver (jag använder alltid färsk) 
Ringla över lite olja.
Ev. flingsalt (det beror på hur salt feta eller vitosten är. 

Grädda i ytterliga cirka 10 minuter eller tills allt fått fin färg.

Brödet är kanske godast nybakt och ljummet men personligen tycker jag också om en bit kall focaccia till en kopp kaffe.

Jag gör alltid dubbel sats och fryser in i bitar och tar fram vid behov.

Ett bröd med vitlök och ett utan. Viktigt! Vitlök till Vänster 😊

Originalreceptet till brödbotten har jag hämtat hos DietDoctor.com

Receptet är ungefär lika som det recept på, Fat head pizzabotten som finns på många ställen på nätet. Här hos Lari på LCHF arkivet.

Glutenfritt, vegetariskt och lågkolhydratkost men eftersom det innehåller mejeriprodukter så är det inte paleo. Fetaost finns också laktosfri. Inte så spvänlig för viktväktare men i mindre bitar fungerar den säkert.

  (null) 


Kommentera här: