Den enögde akvarellmålaren av Bosse Norrhem

Den här boken från förlaget Whip Media har jag valt på grund av en lockande titel och ett vackert omslag. Det är alltid en chansning när jag väljer en bok som är skriven av en författare som jag inte tidigare känner till. Den enögde akvarellmålaren av Bosse Norrhem visade  sig vara ett väldigt lyckat bokval, som jag med varmt hjärta vill dela med mig av här till er bokälskare.

Försäkringsmäklaren Erik Burman har efter pensioneringen köpt ett gammalt hus och lever ett lugnt liv ute på landet. Plötsligt blir han sjuk och tvingas till ett kirurgiskt ingrepp som gör att han mister synen tillfälligt på det ena ögat. Rehabiliteringen går bra och han kan återgå till sitt måleri och färdigställandet av de tavlor han lovat till en utställning i byns kollektiv. En av akvarellerna föreställer en man vid ett hus och målningen har en särskild påverkan på Erik Burman. När också andra, både bybor och turister samlas i klungor kring tavlan förstår han att han lyckats måla något som inte bara berör honom. Han kallar den stora M. En dag gör han ett makabert fynd i vattnet bortanför sin egen brygga och i den lantliga idyllen kring hans hus uppfattar han rörelser som om någon har honom under uppsikt, Han anar att något fördolt har hänt i trakten och tillsammans börjar han och grannen Torkel att nysta i det förflutna.

"Jag plockade ihop de saker jag skulle ta med hem och gick fram och ställde mig framför stora M. En liten del av mig såg en olycklig blandning av fjäskiga färger som grinade hånfullt mot mig men resten av mig fångades återigen av målningens attraktionskraft. Mannen med den brinnande blicken från helvetet stirrade mot mig med glödande intensitet. Vem var han, var kom han ifrån och varför stirrade han på betraktaren med sådan fientlighet?"

Norrhems sätt att skriva är lättläst och passar väldigt bra för den här lugna, tragiska, men också spännande berättelsen. Den har många av de delar som både feelgood och spänningsromaner ska ha, kärlek, glädje, sorg, spänning, djup och trovärdighet och som titeln antyder, målande beskrivningar som ger liv till karaktärer och miljöer. Författaren för pennan och handlingen framåt precis som den akvarellmålare han skriver om. Med mjuk blyertspenna tecknar han lugnt konturerna till en berättelse som snabbt fångar mitt intresse. Med avvägda penselrörelser färgar han sedan sakta händelse efter händelse, där samspelet mellan nutid och dåtid, formar det slutliga resultatet. De är en väl sammansatt historia om en man som prövats av livet, en livsberättelse med flera inslag av oförklarliga händelser och där författaren lyckas tänja på svaren till bokens avslutande del.

Jag vill gärna läsa mer om Erik Burman, men vet inte om författaren planerar att fortsätta följa den lugne pensionären och hans liv i den lilla byn, någonstans i Dalsland.

Det här är Bosse Norrhems andra bok. Den första Jag skulle ta ner solen kom i april 2018 på Atremi AB förlag.

Tack Whip Media för att jag fick möjlighet att läsa den här mycket läsvärda boken!

Den enögde akvarellmålaren
Författare: Bosse Norrhem
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789189191754

(null)













Kommentera här: