basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Söndagsreflektion i kategorin logoterapi - vad vi tycker, vad vi vill och vad vi står för

Publicerad 2021-11-21 10:16:02 i Allmänt, Logoterapi,

I mitt tidigare inlägg nämnde jag filosofen Sören Kierkegaard och hans tankar. Under en stor del av mitt liv så har hans diktning och existensiella texter följt mig. Mina söndagstankar blir därför en fortsatt reflektion utifrån bokens viktiga budskap om personlig utveckling och styrka.

Kierkegaard levde under första halvan av 1800-talet i Danmark och han ansåg att människan behöver söka efter livets mening för att må bra. Han delar upp sökandet i tre stadier som är viktiga för att kunna nå kunskap om meningen med livet. Det första stadiet, det sinnliga är materiellt. Att samla på saker ger oss en berusande känsla av att äga och det mår vi bra av. Med tiden kommer en tomhetskänsla och som växande människor så börjar vi se inåt för att hitta vår egen stämma och sanning, det riktiga jaget. Det här stadiet kallar Kirkegaard för det innerliga. Vi måste våga göra val, handla efter vår inre röst och förstå vad vi längtar efter. I det tredje stadiet, det andliga börjar vi se utanför oss själva och söka efter något mer och viktigare, alltet, kanske en Gud.

Nu är det ju inte alltid så lätt att gör egna val. Vissa dagar tar vi uppemot 20 000 beslut och beslutsångest är en vanlig åkomma i dagens samhälle. Forskning visar att ju fler val vi har desto större är risken att vi blir missnöjda och ångrar oss. Det är därför det är så viktigt att vi vet vad vi tycker, vad vi vill och vad vi står för.

2015 tog jag ett beslut om att flytta från ett mycket bra boende i ett bra bostadsområde. Det tog lite tid innan jag fick gubben med på tåget, med sedan gick allt fort. Vi hittade en liten lägenhet på markplan med egen ingång och stor altan, precis där vi ville bo. Vår lägenhet såldes redan innan den lades ut till försäljning och flytten bestämdes till våren 2017. Där och då började nästa etapp i livet, men först måste vi rensa upp i röran och ta en massa beslut om vad som skulle kastas, sparas och köpas nytt. Tiden därefter handlande väldigt mycket om att flytta ut och att flytta in, städning, reparationer, tapeter och badrumskakel och vikten av tydlighet och målbilder måste hela tiden stå i fokus. 2/3 av det vi ägde kom aldrig med till vårt nya boende och visst har jag saknat några saker de senaste åren, men det var ändå ett bra beslut. Ni som känner mig (oss) vet att vi trivs med det vi har och att vi inte ångrar oss.

Det viktigaste var att låta allt ha sin tid, planera tillsammans och att vi visste vad ville.
Med handen på ❤️ så är nog böckerna som skickades till välgörenhet det som jag saknar allra mest. 😊 

HÄR hittar du recensionen av Christina, din vilja bor i skogen.

 

Myckeläng lördag 20 november 2021

Här och nu är den andliga upplevelsen grundläggande, bortanför trosföreställningar och skrifter. Utan att helt tro på gud är vi många som är religösa på vårt eget sätt och där den kristna traditionen ändå har en stor betydelse.

 

 
En av veckans lugnaste stund är mitt mindful yogapass med min fysioterapeut via länk.
Jag är så glad över den här möjligheten till både kroppslig och mental träning hemifrån på min egen kammare.
Någon mer som kör sjukgymnastik via länk?
 

 Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela