basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Buskaka med saffran och flagad mandel

Publicerad 2021-11-18 10:48:00 i Allmänt, Mat och Bröd,

För min generation är det viktigt att alltid ha något fikabröd i frysen, omifallatt någon bara tittar in. Nu när coronaresttriktionena börjat släppa så ökar sannolikheten för fikasugna spontanbesökare.
Min pappa bakade inte så ofta, men det hände att han gjorde BUSBULLAR till helgfikat när jag var barn. Receptet hade han med sig från sitt barndomshem där bullarna tillfredsställde hans och syskonens (12 barn sammanlagt) sötsug långt bort från affärer och kiosker ute i ödemarken. Senare har jag förstått att de nu heter hastbullar och recepen finns att hitta lite varstans här på nätet. Pappa gjorde dem direkt på plåten så de fick en slående likhet med kubb.
 
Namnet busbullar trodde jag som barn kom ifrån att bullarna bakades i smyg när sötsuget satte in och därför ansågs som ett bus. Har en känsla av att jag läst någon annan förklaring för många år sedan och vet att de också finns här på nätet under samma benämning. För mig är de alltid busbullar och därför går även den populära hastkakan under namnet BUSKAKA hos oss.
 
 
Har du ätit busbullar och finns det någon mer som använder det namnet i dag?
 
Det är snart advent så det här baket blev efter ett recept med saffran från recept.se
Hastkaka med saffran och mandelspån
 
Eftersom jag gräddade två kakor samtidigt så ökade jag lite på tiden i ugnen och färgen utanpå blev mer brun än gul, men inuti är den riktigt saffransgul.
 
 
 
 
Nu vilar buskakorna med saffran och flagad mandel i frysen
och väntar på någon fikasugen som tittar in. 
Inte så snygga men gott, enkelt och snabbbakat. Ett fikabröd som är både vetebröd och sockerkaka på samma gång. 🥧
 
 
 
 


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2021-11-19 08:17:57

Hej!
Nej inga busbullar hos oss men jag åt massor av hembakad kubb när jag var barn.

Svar: Kubb är också gott. 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela