Buskaka med saffran och flagad mandel

För min generation är det viktigt att alltid ha något fikabröd i frysen, omifallatt någon bara tittar in. Nu när coronaresttriktionena börjat släppa så ökar sannolikheten för fikasugna spontanbesökare.
Min pappa bakade inte så ofta, men det hände att han gjorde BUSBULLAR till helgfikat när jag var barn. Receptet hade han med sig från sitt barndomshem där bullarna tillfredsställde hans och syskonens (12 barn sammanlagt) sötsug långt bort från affärer och kiosker ute i ödemarken. Senare har jag förstått att de nu heter hastbullar och recepen finns att hitta lite varstans här på nätet. Pappa gjorde dem direkt på plåten så de fick en slående likhet med kubb.
 
Namnet busbullar trodde jag som barn kom ifrån att bullarna bakades i smyg när sötsuget satte in och därför ansågs som ett bus. Har en känsla av att jag läst någon annan förklaring för många år sedan och vet att de också finns här på nätet under samma benämning. För mig är de alltid busbullar och därför går även den populära hastkakan under namnet BUSKAKA hos oss.
 
 
Har du ätit busbullar och finns det någon mer som använder det namnet i dag?
 
Det är snart advent så det här baket blev efter ett recept med saffran från recept.se
Hastkaka med saffran och mandelspån
 
Eftersom jag gräddade två kakor samtidigt så ökade jag lite på tiden i ugnen och färgen utanpå blev mer brun än gul, men inuti är den riktigt saffransgul.
 
 
 
 
Nu vilar buskakorna med saffran och flagad mandel i frysen
och väntar på någon fikasugen som tittar in. 
Inte så snygga men gott, enkelt och snabbbakat. Ett fikabröd som är både vetebröd och sockerkaka på samma gång. 🥧
 
 
 
 

1 Karin :

skriven

Hej!
Nej inga busbullar hos oss men jag åt massor av hembakad kubb när jag var barn.

Svar: Kubb är också gott. 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: