Kycklingben med smak av apelsin och ingefära

Dags för lite mat igen och i dag vill jag dela med mig av ett gammalt favoritrecept. I en sliten och vältummad anteckningsbok har jag ett handskrivet recept på en apelsinmarinad som jag flitigt använt unde de senaste 25-30 åren. Marinadreceptet har jag fått av min svägerska och de användes då till att pensla julens revbensspjäll. Men ingenting är skrivet i sten, så den här marinaden har jag använt till både fläskkött och kyckling under många år.

En av rätterna under vår allhelgonahelg har varit. Kycklingben med smak av apelsin och ingefära. De här små godingarna passar på buffébordet, middagsbordet, till lunchen, till picknicken och som kvällsvickning. Du väljer själv om du vii använda honung eller något annat alternativ som ger den söta smaken. Jag har testat med flera olika, men använder oftast Sukrin gold när jag vill ha en liknande smak som honung,
 
Kycklingben med smak av apelsin och ingefära
Färska eller frysta kycklingben. Jag använder oftast en påse frysta, 700-1000g
Marinad:
3 msk honung (alternativt den sötning du brukar använda, i mindre mängd om du inte vill ha det så sött)
1 msk vinäger
Saften av en apelsin
2 msk soja (ev. glutenfri soja eller tamari) 
1-2 tsk ingefära. Jag tar 2 tsk och river också ner lite färsk ingefära, vilket jag tycker stärker  smaken.
0,5-1 tsk salt (salta efter egen smak)
1-2 klyftor pressad vitlök är mitt eget tillägg till receptet.
1-2 msk olja om du vill ha marinaden lite fetare.
Tillsätt svartpeppar och/eller chili om du vill ha hetta
  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse.
  2. Lägg kycklingbenen i påsen med marinaden.
  3. Låt kycklingen marinera i kylen några timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  5. Lägg kycklingbenen i en ugnsform, jag tömmer hela påsen och låter all marinad vara med.
  6. Stek kycklingbenen i ca 40 minuter, vänd gärna på dem efter halva tiden. Kontrollera så att de är helt genomstekta.
TIPS!
Jag pressar apelsiner när de är som godast och fryser i kuber. Det är sedan lätt att ta fram några till marinaden. De frysta kuberna fungerar också bra i smoothies och andra drycker och maträtter för att få syra och en smak av apelsin.
 
Mina äldre recept är oftast mindre smaksatta än de nyare. Soja, salt och mängden vitlök, färsk ingefära och chili kan anpassas efter egen smak.
 
Den här kycklingen går att anpassa för att passa många. Glutenfri om du använder glutenfri soja, innehåller inga mejeriprodukter, paleo med honung och annat alternativ för soja, utan vete eller bönor. För LCHF/lågkolhydrat utan sötma eller med tex. Sukrin gold. Som viktväktare går det att anpassa efter eget val av hur många sp som rätten får innehålla.
 
🌶🧄🍗🍊🌶🧄🍗🍊🌶🧄🍗🍊🌶🧄🍗🍊
 
(null)
 
 
Greppa med en servett, 
ät de här söta och kladdiga benen med händerna
och
NJUT!

Kommentera här: