basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Fjällfisk och bubbel - födelsedagsmiddag för 2

Publicerad 2021-03-14 10:51:00 i Allmänt, Glutenfritt, Känslig för histamin, Mat och Bröd, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

Födelsedagar är till för att firas. Kanske mer viktigt nu än tidigare, när åldern börjar bli hög och den sociala isoleringen märkbart ger sig till känna. Gubbens födelsedagsfest för bara oss två blev bra, Fjällfisk och bubbel är aldrig fel, men nu ser vi fram emot (åtminstnde hoppas på) nästa års jämna firande tilsammans med nära och kära.

Kokt röding stod på menyn, enkelt men väldigt gott. Iden till den här goda rödingen har jag tagit av @birgittahoglundsmat. Receptboken LCHF för seniorer av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund är en favorit för gubben eftersom han helst vill ha mat som går under namnet vanlig husmanskost och det är precis vad den här boken innehåller. Tyvärr är den slutsåld och jag hoppas verkligen att den kommer ut i nytryck. Jag har läst någonstans att det kan ske redan till sommaren.

Kokt röding (min variant)
1 stor röding
1 salladslök
1 morot
1 -2 lagerblad
Dill och/eller persiljekvistar
5-8 vitpepparkorn
Salt 1 - 1,5 msk 

Rödingen fick ta plats i en kastrull, sedan fylllde jag på med vatten så att det precis täckte fisken. Tillsatte grönsaker, kryddor och salt. Kokade upp och lät fisken sjuda i 20 minuter. Kastrullen fick sedan kallna ute på altanen.

Det är sedan enkelt att bena ur den kalla fisken och ta ur morötterna för att använda som tillbehör. Buljongen kokade jag ihop lite till, silade och frös in till sås eller soppkok i framtiden.

Dillmajonäsen blev en enkel variant som går att ändras helt fritt efter smak och fetthalt.
1 dl majonnäs
1 -5 msk valfritt av gräddfil, creme fraice, grekisk yoghurt eller något laktosfritt alternativ.
1-2  msk finhackad dill
1 tsk pressad citronsaft
Lite flingsalt
Peppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt till servering.


MITT WW: Vänd på receptet och ta 1 dl Larsas yoghurt och 1-2 msk majonäs (4-8 sp))

Många bra tips och recept finns på Birgitta Höglunds hemsida 

Hennes recept på Kokt fjällfisk hittar du HÄR.

  (null)

 

(null)

 

(null)

 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2021-03-15 07:59:37

Så rätt. Så rätt. Röding och bubbel är aldrig fel. Hälsningar från en snuvig Karin. Inte Corona. 🤧

Svar: 😘 Krya på dig. 😘
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela