Alla små förändringar som ger bättre livskvalitet har ett värde.

Ni vet att jag tycker om att läsa böcker och en gengre som jag ofta läser är nutritionsböcker. Ett flertal av dem är naturligtvis kokböcker men eftersom nutrition är Vad jag äter, När jag äter, Hur jag äter och Varför jag äter så finns det en stort antal andra böcker och forskningsrapporter som också intresserar mig. Frågeställningarna har följ mig både privat och professionellt under åren och jag har fortfarande ett stort intresse av beteendemedicin och hälsopsykogi. Mitt yrkesliv, mina studier och min forskning på universitetet handlade till en stor del om pedagosiska behandlingar, motivation och beteendeförändringar. Vid 65 års ålder känns frågeställningarna lika aktuella och jag söker fortfarande mång svar.

Vad är det då som gör att vår livsresa är så olika när det gäller nutritionsfrågor?
Vissa kan äta i princip allt och alltid, medans andra hela tiden har lätt för att öka i vikt.

Erik Hemmingsson som har över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt, anser att det inte handlar om karaktär utan att vi alla föds med olika fysioligiska förutsättningar. Jag vill verkligen hålla med om det, för även om kunskapen om kost och motion är stor och karaktären god så är det här ingen enkel fråga för någon att svara på.

Slutbantat : förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut av Erik Hemmingsson är ingen ny bok, den kom redan i slutet av 2018, men först nu har jag haft möjlighetet att läsa den. I boken sätts det stort fokus på uppväxt och olika livshändelser som sedan påverkar vad vi äter, hur vi äter, när och varför vi äter. Orsak, verkan, stress och känslighet är viktiga frågeställningar och han skriver en del om teorin att stress och stresshormoner som kortisol är en nyckelbit i utvecklingen av övervikt.

Många yttre och inre faktorer som sömn, återhämtning, motion och rörelse är viktiga, men också hjärnans belöningssystem, tankar, känslor, självkkänsla, ultraprocessad skräpmat, det sociala trycket, kroppsideal, Maslows behovstrappa med fokus på det basala och fördomar spelar en stor roll för att hitta helhet och balans i livet.

Helheten är viktigt, för hur lätt är det inte att bägaren rinner över.
Min kropp pratar med mig – men lyssnar jag?

 

Den här boken ger kanske inte fler svar än alla tidigare böcker jag läst, men den ger viktiga frågeställningar att ta med sig på livsresan. Den innehåller inga pekpinnar och är skriven på ett ödmjukt sätt och den lämnar mig lugn och analyserande, vilket inte alla nutritions och livsstilsböcker gör.

Erik Hemmingsson ger här några konkreta råd: 

  • Se till att må bra psykiskt, socialt och emotionellt.
  • Ha en sund balanserad livsstil
  • Töm din bägare inte minst på stress
 
Hur kan jag då göra förändringar?

Författaren ger här 5 stödpunkter
  1. Bli kompis med kroppen
  2. Vad finns i din bägare?
  3. Inre städning
  4. Navigera rätt i matdjungeln
  5. Bli stark mentalt

Det här råden är inte alltid så lätta att följa men tänk på att: 
 
Alla små förändringar som ger bättre livskvalitet har ett värde.
 

Slutbantat : förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut
Författare: Erik Hemmingsson
Utgivningsdatum: 2018-12-27
Förlag: Bonnier Fakta
Antal sidor: 207
ISBN: 9789174249453

 

"Nutrition är en tvärvetenskap som sträcker sig över en bredd av ämnen, från naturvetenskap som kemi, biokemi, molekylärbiologi och livsmedelsvetenskap, till medicinska ämnen som fysiologi, sjukdomslära, toxikologi, epidemiologi och folkhälsovetenskap. Det är en vetenskap om hur kosten påverkar kroppen, om människans energiomsättning och om vilka näringsämnen kroppen behöver, vilka funktioner de har i kroppen, var de finns i maten och vilka mängder som behövs."
                                                                         
Karolinska Institutets hemsida                                                                                  (https://ki.se/bionut/nutrition)
 
(null)
 
1 Linda:

skriven

Så många lästips du har. Jag är dålig att läsa böcker. Gillar mest kokböcker.😀

Svar: Än har du möjlighet att börja läsa. Finns massor av bra böcker. Men de måste ju också intressera dig.
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: