Laxpudding - som lågkolhydratsmat
Laxpudding på blomkål och rökt lax (4 portioner)
1 större blomkålshuvud
200-400 g kallrökt lax (gravad fungerar också men jag tycker att den rökta är godare)
4 ägg
2 dl grädde (kokosgrädde eller annat laktosfritt alternativ)
0,5 -1 dl finhackad dill
Salt och peppar (jag använder havssalt och svartpeppar)
Serveras med 100 g skirat smör
Istället för grädde går det också att ta 1 dl majonäs. Det ger en fast och fin gratäng.
Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i en kastrull med saltat vatten.
Häll av vattnet och mosa blomkålen ganska grovt med en potatisstöt ev med lite av grädden. Det är gott med lite bitar i moset.
Blanda ner ägg, grädde. dill och kryddor
Smöra eller olja in en ugnsfast form och lägg först ett lager av blomkålsmoset i formen.
Täck med skivor eller bitar av laxen och bred sedan över resten av moset.
Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast enligt grundreceptet. Min ugn behöver 180 grader i 45 minuter för att få en fin färg.
Glutenfritt, lätt att göra laktosfritt med andra alternativ och ev. mjölkritt margarin. Använder du kokosgrädde finns tips i länken. Jag har inte testat grädde med mindre % fett men det borde fungera väldigt bra till ett Vv recept För både lax, ägg och blomkål är bra viktväktaralternativ. Bra som LCHF och som Paleo med kokosgrädde och ghee.
