Laxpudding - som lågkolhydratsmat

En middagsfavorit som vi återkommer till med jämna mellanrum är en laxpuddding på blomkål och rökt eller gravad lax. Grundreceptet finns hos Birgitta Höglunds mat här på nätet och även i flera av hennes kokböcker. Som oftast så gör jag min egen variant av recepten utifrån kylskåpsinnehåll och efter vad som passar oss. Här tar jag mindre grädde och mer ägg, vilket ger en fastare pudding. Jag köper skivad kallrökt lax i olika stora förpackningar och lägger i frysen, då finns det alltid tillräckligt för 4 portioner. Laxpuddingen är alltid godare dagen efter. 
 

Laxpudding på blomkål och rökt lax (4 portioner)

1 större blomkålshuvud
200-400 g kallrökt lax (gravad fungerar också men jag tycker att den rökta är godare)
4 ägg
2 dl grädde (kokosgrädde eller annat laktosfritt alternativ) 
0,5 -1 dl finhackad dill
Salt och peppar (jag använder havssalt och svartpeppar)

Serveras med 100 g skirat smör

Istället för grädde går det också att ta 1 dl majonäs. Det ger en fast och fin gratäng.

 

Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i en kastrull med saltat vatten.
Häll av vattnet och mosa blomkålen ganska grovt med en potatisstöt ev med lite av grädden. Det är gott med lite bitar i moset.
Blanda ner ägg, grädde. dill och kryddor
Smöra eller olja in en ugnsfast form och lägg först ett lager av blomkålsmoset i formen.
Täck med skivor eller bitar av laxen och bred sedan över resten av moset.

Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast enligt grundreceptet. Min ugn behöver 180 grader i 45 minuter för att få en fin färg. 

Glutenfritt, lätt att göra laktosfritt med andra alternativ och ev. mjölkritt margarin. Använder du kokosgrädde finns tips i länken. Jag har inte testat grädde med mindre % fett men det borde fungera väldigt bra till ett Vv recept För både lax, ägg och blomkål är bra viktväktaralternativ. Bra som LCHF och som Paleo med kokosgrädde och ghee.

Bitgittas recept varierar också lite i receptböcker och på nätet men här är ett av hennes recept HÄR
 
Laxpudding på blomkål och kallrökt lax - vardagsmat som smakar fest, med mindre kolhydrater än originalet med potatis. Den är minst lika god dagen efter så den passar perfekt i en lunchlåda.