basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Laxpudding - som lågkolhydratsmat

Publicerad 2021-06-21 06:26:00 i Allmänt,

En middagsfavorit som vi återkommer till med jämna mellanrum är en laxpuddding på blomkål och rökt lax. Grundreceptet finns hos Birgitta Höglunds mat här på nätet och även i flera av hennes kokböcker. Som oftast så gör jag min egen variant av recepten utifrån kylskåpsinnehåll och efter vad som passar oss. Här tar jag mindre grädde och mer ägg, vilket ger en fastare pudding. Jag köper skivad kallrökt lax i 300 grams förpackningar och lägger i frysen, då finns det alltid tillräckligt för 4 portioner. Laxpuddingen är alltid godare dagen efter. 

Laxpudding på blomkål och rökt lax (4 portioner)

1 större blomkålshuvud
300 g kallrökt lax (gravad fungerar också men jag tycker att den rökta är godare)
4 ägg
2 dl grädde (kokosgrädde eller annat laktosfritt alternativ) 
0,5 -1 dl finhackad dill
Salt och peppar (jag använder havssalt och svartpeppar)

Serveras med 100 g skirat smör

 

Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i en kastrull med saltat vatten.
Häll av vattnet och mosa blomkålen ganska grovt med en potatisstöt ev med lite av grädden. Det är gott med lite bitar i moset.
Blanda ner ägg, grädde. dill och kryddor
Smöra eller olja in en ugnsfast form och lägg först ett lager av blomkålsmoset i formen.
Täck med skivor eller bitar av laxen och bred sedan över resten av moset.

Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast enligt grundreceptet. Min ugn behöver 180 grader i 45 minuter för att få en fin färg. 

Glutenfritt, lätt att göra laktosfritt med andra alternativ och ev. mjölkritt margarin. Använder du kokosgrädde finns tips i länken. Jag har inte testat grädde med mindre % fett men det borde fungera väldigt bra till ett Vv recept För både lax, ägg och blomkål är bra viktväktaralternativ. Bra som LCHF och som Paleo med kokosgrädde och ghee.

Bitgittas recept varierar också lite i receptböcker och på nätet men här är ett av hennes recept HÄR
 
Laxpudding på blomkål och kallrökt lax - vardagsmat som smakar fest, med mindre kolhydrater än originalet med potatis.






Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela