Buljongkok för lata husmödrar

Buljong på långkok har säkert kokats i tusentals år och är känt för att ha många nyttiga egenskaper.

Det finns många olika recept och tips på nätet om hur man gör sin egen buljong, men eftersom jag är lite lat och även försöker hålla koll på min histaminhink, så gör jag oftast en egen enkel variant. Den är säkert inte lika nyttig som de riktigt långkokta men passar vårt sätt att äta och i vår vardag.

 "Benbuljong är otroligt näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och aminosyror vi inte annars får i oss så mycket av.
– Till exempel är aminosyran glycin bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, lugnar nervsystemet och är således väldigt läkande för magen och tarmen."  (Kurera)

Jag låter tex. oxlägg eller en hel kyckling, rotfrukter, grönsaker, vatten, lagerblad, svartpeppar salt och färska eller torkade örter, koka på låg värme i en crockpott i cirka 4-6 timmar. Oftast bryner jag köttet före. När köttet är mört benar jag ur de finaste bitarna och låter sedan resten koka i ytterligare 2-4 timmar. Det kokta köttbitarna passar bra till mos på kålrot eller rotselleri med lite buljong i. Resten av buljongen blir stommen till en soppa dagen efter eller som en reserv i frysen 

Gör du egen buljong?

Här hittar du flera recept på långkokt buljong:
Birgitta Höglunds mat
Under vårt tak med Paleoskafferiet
Dietdoktor

Den som är extra känslig för histamin kan koka buljongen under kortare tid. Läs mer om histamin och buljonkok HÄR.

(null)






Kommentera här: