basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Där kräftorna sjunger - i sällskap med träskflickan

Publicerad 2021-01-06 10:44:13 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

Det har varit en annorlunda jul- och nyårshelg för mig och säkert för många av er också. Men som tur är har jag haft nöjet att helt coronafritt umgås med "Träskflickan". De flesta har säkert redan hunnit träffa henne, kanske är jag sist ut på bollen, men vilket nöje det har varit. "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens var USAs  mest säljande bok under 2019 och har sedan läst över hela världen. I april 2020 kom den på svenska i en översättning av Cecilia Berglund Barklem. Natur och ensamhet är två ord som präglar hela berättelsen med ett ackompanjemang av ett språk som ger en fantastisk helhetsupplevelse. Kya Clark blir som ung flicka lämnad av hela sin familj. I en  liten skjul vid träskmarken utanför en liten stad vid North Carolinas kust, lever hon sedan sitt liv i ensamhet. Hon gräver musslor och säljer till byns handelsman för att på så sätt kunna få mat för dagen och tillbringar den mesta av tiden i sin båt eller på stranden tillsammans med måsarna. Två unga pojkar visar under åren ett intresse för henne, men också de sviker och hon inser att hon har bara sig själv och sin egen drivkraft att lita på. Kaya har bara gått i skolan en dag i sitt liv, men med hjälp av en av de unga pojkarna lär hon sig läsa och resultatet av hennes fallenhet för att teckna och studera naturlivet gör att hon med tiden blir känd också utanför byns gränser. Samtidigt som jag följer berättelsen om Kyas utforskande av träskets natur och fågelliv, hittas en av de unga männen v död på stranden och alla misstankar faller på "träskflickan". Kanske upplevde jag boken lite seg en bit in i handlingen, men den sista delen och avsluten var precis så som en riktigt bra bok skall vara för mig. Överraskande, lite sorglig men ändå med ett lyckligt slut. Är du en av dem som inte läst den så gör det, för jag förstår verkligen varför den älskas av så många läsare över en hel värld.

Där kräftorna sjunger
Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Författare: Delia Owens
Utgivningsdatum: 2020-04-29
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Förlag: Bokförlaget Forum 
ISBN: 9789137154831

 

Nu fortsätter jag trettondagen i sällskap med Cilla Fallander och hennes nyårsfirande på Södra Beget. Så jag längtat efter Susanne Fellbrinks tredje sundsvallsdeckare "Än klämtar klockan, dagen är räddad. Jag återkommer med en recension när jag läst klart den.


(null)Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela