basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Vänligheten - en bok med många viktiga ämnen

Publicerad 2021-02-07 17:25:55 i Vid pennan - Lästips,

Vad händer med vänligheten när en metafysisk ondska börjar ta över 
och vad är det som döljer sig i åns vatten.

Jag läser väldigt sällan fantasy och definitivt inte skräck, men genom Vängåvans Litterära Sällskap har jag nu tagit mig igenom över 700 sidor av en bok som jag annars absolut inte skulle ha läst.

Det har inte varit något problem, det har inte varit jobbigt, det har till och med varit roande. För mig som ser språket viktigare är handlingen har det varit lite av julafton. Hur många böcker som jag avslutat på grund av språket har jag inte räknat, men det är många. Det språk som John Ajvide Lindqvist skriver upplever jag som poesi, humoristisk, intressant och väldigt nyanserad  poesi.

Vänligen handlar om Siw, Anna, Johan, Max, Marko och hans syster Maria. Sex person som blir vänner och om vad som händer under en 30 år lång period i deras liv. Siw och Anna  blev klasskamrater i sjuan. Siw har en lite grå framtoning men hennes kamrat Anna är som en färsgstark white trash med ett mustigt språk som hon fått med sig från sin uppväxt i en familj där ärlighet och moral inte alltid har den högsta prioriteringen. Siw är ensamstående mamma till Alva, lyssnar på Håkan Hellström och precis som de andra har hon ett stort intresse av att spela Pokemon. Markos familj har kommit till Sverige genom tragiska händelser i Bosnien och det påverkar honom i hans kamp för att skaffa ett jobb, träna på gym och bli framgångsrik och stark. Hans syster Maria har ett utseende som tar henne ut i världen som fotomodell  och hennes bild intar förstasidorna på måga glamorösa modetidningar. Johan och Max blev vänner redan i småskolan men kommer från helt olika familjeförhållanden. Johans mamma är psykiskt sjuk, hon klarar inte av att ge honom den uppväxt han behöver och kommunen tar inte heller sitt ansvar. Max däremot lever i en ekonomiskt välbärgad familj men en olycka ändrar senare riktning på den räckmacka han glidit fram på. Båda skaffar sig vanliga jobb och försöker hitta en egen fungerande framtid.

Max och Siw är födda med övernaturliga gåvor och kan se in i framtiden, vilket gör att de dras till varandra. Kvinnorna i Siws familj har alla samma förmågor, vilket ställer till problem, men som också visar sig ha flera fördelar. 

Vi är alla som ett isberg där bara toppen syns, resten bär vi med oss, där själ, tankar och känslor hör ihop. Därför får huvudpersonernas inre mentala monologer, när de söker kärnan i problem och får nya insikter, stor betydelse för att känna in och ta till sig huvudkaraktärerna.

Boken utspelar sig i Norrtälje. Visst har jag åkt förbi där någon gång under åren, men Norrrtälje är för mig en vit fläck på kartan. Snabbt hittar jag ändå min egen bild av det området där karaktärerna rör sig. Ån, Norrtäljes  blodström och hjärta och hamnen med den container som en höstmorgon 2018 bara finns där och som när den öppnas får en stor betydelse för Norrtälje och vänligheten. Lite extra spännande är att det var en ren tillfllighet att containern hamnade där, för den tänkta destinationen var Sundsvall.

En extra karaktär som har en egen röst är Vinden vars betraktelser sätter ytterligare guldkant på det språk som förstärker min läsupplevels. Ett litet smakprov från vindens röst när den beskriver socitetens nöjen;
- "De badade kallbad, varmbad och gyttjebad och om kvällarna var det utomhuskonsert där jag kunde slita med mig notbladen, fara in under damernas vida klänningar och kittla herrarnas välansade skägg. Det var tider!"

Det sker många obehagliga händelser,  men jag ser den ändå som en lightvariant i skräckgengen. Vänligheten är en underhållningsroman som trots sitt tegelstenslika omfång aldrig känns för lång.

Jag har inte tidigare kommit i kontakt med John Ajvide Lindqvist som författare men hans bok Vänligen som kom ut förra året har gjort mig väldigt nyfiken på honom, både som person och författare. Vad jag förstår så är hans mest kända böcker triologin Platserna. Himmelstrand – den första platsen, Rörelsen – den andra platsen och X – den sista platsen. Rörelsen fick Augustpriset 2015. John Ajvide Lindqvist har också skrivit filmmanus och teaterpjäser och fått  Selma Lagerlöfpriset.  Det här är en bok som berör många viktiga ämnen. Några av dem är politik, utseendefixering, psykisk ohälsa, våld, vänskap, övernaturlighet, ålderdom, självmord, kvinnoförakt, kvinnokraft och fruktan.

 

Vänligheten
Författare: John Ajvide Lindqvist

Antal sidor: 715
Utgivningsdatum: 2021-01-04
Förlag: Ordfront Förlag
ISBN: 9789177751373

. (null) 


I morgonkväll träffar jag författaren, digitalt på grund av corona, men jag ser verkligen fram emot att höra mer om hur boken kom till.

Den här boken får också bli min bok om vänskap i Litterära Sällskapets läsutmaning under våren 2021.
Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela