I böckernas värld- på gott och ont

Att befinna sig i böckernas värld är inte alltid så enkelt, för böcker berör och vissa böcker berör mer än andra. Ett flertal böcker, ofta biografier, stannar kvar i huvudet och vill inte släppa greppet. Det är svårt att lägga dem åt sidan när de är avslutade, för att sedan gå vidare med nästa boktitel på läslistan. Jag behöver oftast en återblick, en sammanfattning och ett avslut. De här små korta lästipsen har därför blivit en copingstrategi som hjälper mig gå vidare i bokläsandet och i min analyserande och bearbetande läsprocess. Mitt dilemma är författarens och budbärarns bevis på att historien och budskapet har nått mig som läsare och mottagare. Hur känner du efter böcker som berör dig?

Här kommer fyra tips på böcker som berör mig nu:

Månbarn : min berättelse
Jon Henrik Fjällströms Månbarn är berättelsen om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist. Den här boken var svårläst och jag fick dela upp den i små etapper. Inte för språket eller för det sätt den var skriven på, utan för att den berörde mig så djupt. Psykisk ohälsa, hat, mobbing, trakasserier och fientlighet har följt Jon Henrik sedan barndomen. Att känna sig rotlös och inte hitta sin tillhörighet, blir extra svårt när han inte heller kan känna sig trygg i sin egen sameby i Härjedalen. Jag önskar att hans framtid blir ljusare. 

Månbarn : min berättelse
Författare: Jon Henrik Fjällgren, Maria Andersson
Utgivningsdatum: 2020-10-13
Förlag: The Book Affair
ISBN: 9789198594805

Josas bok : min berättelse
Marie Nilsson Linds bok Josas bok : min berättelse är lika mycket Maries bok som Josefins. För mig som lyssnat mycket på Ainbusk under åren får jag här en inblick i deras bakgrund och musikaliska karriär. Den här boken är så tragisk och utlämnande att den bör läsas och inte återberättas. Har du som jag lyssnat och uppskattat när Josefin Nilssons sjunger "Älska mig för den jag är" och inte  läst den här boken om henne och hennes systrar, så gör det.

Josas bok : min berättelse
Författare: Marie Nilsson Lind
Utgivningsdatum: 2020-02-28
Förlag: Kaunitz-Olsson AB
ISBN: 9789189015128

Romeo
Jag har sett Ola Rapace som skåderspelare i otaliga filmer, men läser aldrig kvällstidningar eller veckotidningar så hans privatliv var helt okänt för mig. Det enda jag visste om honom var hans tidigare giftemål med Noomi Rapace i samband med att jag såg Stig Larssons Milleniumfilmer. Nu vet  jag mer efter att ha sett och lyssnat till berättelser om hans liv i Stjärnorna på slottet och även läst hans bok Romeo som kom ut i november. I fem akter med nio kapitel får vi följa Ola Rapace i hans  yrkesliv men också i ett privatliv med kvinnor och barn. Han har mycket i sin barndom som säkert har betydelse för hans handlingar och beslut i livet, men konsekvenstänkande verkar vara det minsta han ägnat sig åt. Hans liv har styrts utifrån inpulser, viket gjort hans väg både krokig och mödosam. Han är säkert ärlig i sina berättelser och jag blir extra berörd av det som handlar om hans barn. Men utifrån begrepp som frihet, ansvar, handling och konsekvens som är grundläggande inslag i konsekvenspedagogikens teori gör den mig ibland väldigt upprörd. Ola Rapace är sökert en sårbar pojke bakom en tuff yta och jag önskar verkligen både för honom själv och för hans nu vuxna barn att han kämpat sig upp för att stanna vid ytan.

Romeo
Författare: Ola Rapace
Utgivningsdatum: 2020-11-10
Förlag: The Book Affair
ISBN: 9789198594829

Vägen till att leda mig själv : ... via stigar, berg och snår
Kristin Kasperses Vägen till att leda mig själv : ... via stigar, berg och snår är en hoppfull bok om vikten av eget ledarskap och positivt tänkande. Det här är en personlig bok som känns ärlig och genuin när Kristin berättar om sin saknade självkänsla och hur hon jobbat med att bli bättre på att ta ansvar och på att leda sig själv. Jag har alltid ansett att vill jag förändra världen så måste jag börja med mig själv och Kristin har samma insikt. Att hitta de här verktygen tar tid, det kräver erfarenhet, misslyckanden, övning  och för många av oss även studier. I dag tillförde boken ingen ny kunskap för mig, men den hade varit till stor hjälp för 25 -30 år sedan när jag bildade familj och inte hade mina egna erfarenheter och mina egna studier att falla tillbaka på. Jag tyckte om språket och den varma tonen och jag blev glad inombords av att läsa den här boken. Tack Kristin för att du delar med dig.

Vägen till att leda mig själv : ... via stigar, berg och
Författare: Kristin Kaspersen
Utgivningsdatum: 2020-12-10
Förlag: Harper Collins Nordic
ISBN: 9789150963403

(null)


 










Kommentera här: