Falsk ostkaka till eftermiddagskaffet

Under krigstiden var kafébesöken många och kvinnorna började använda mer läppstift. Nu är det coronatiden vilket också ändrar våra beteenden och gör att vi behöver någon extra uppmuntran.  Jag undviker kafeér just nu och tänker inte börja med läppstift, men eftermiddagsfikat säger jag inte nej till. Här kommer ett inlägg med  barndomsminnen, nostalgi och gott enkelt fika som passar många.

Barndomsminnen är till för att bevaras och äkta ostkaka för mig, är hälsingeostkaka, som fått ett uppkok i fet mjölk och serveras med saftsås gjord på hallon. Allt annat är fejk, men jag vet att alla inte delar min åsikt och absolut inte de som kommer från småland. Men är man uppvuxen i hälsingland så är man. I brist på orginalet som inte är den enklaste matkonsten så gör jag en falsk ostkaka som smakar riktigt gott till eftermiddagskaffet eller som dessert efter en lättare soppa. Det finns massor av olika recept med mjöl, grädde m.m. att söka sig fram till, men ibland räcker det med att blanda ihop några få ingredienser och ändå få ett bra resultat.

Falsk ostkaka (kesokaka) 2-4 personer 
250 g keso
2 ägg
1-2 msk socker, sötningsmedel eller Tyngre kasein vaniljdröm

Den som vill ha mer smak kan använda några droppar bittermandel på flaska, det är inget för mig. Jag älskar saffran och använder ofta 0,5 gram (en påse) som ger en ganska kraftig saffranssmak. Vaniljpulver ger också god smak.

Jag har provat med keso i olika fetthalter, mini, supermini, vanlig, laktosfri och proteinkeso, alla fungerar, men mini och supermini blir mindre fyllig och mindre smakrik.

Proteinpulver är inte något som jag använder ofta men Tyngre kasein vaniljdröm gör ibland underverk och här ger den extra fyllighet och god smak. (Den är sötad med sötningsmedel och ligger lågt både med kalorier och kolhydrater men innehåller en fenylalaninkälla.)

Vispa äggen, rör ner keson och den sötning och smaksättning som passar.

Smörj en ugnsform och häll i smeten. Grädda i 175-200 grader till kakan fått en fin gyllenbrun färg i 20-30 minuter. Här har formens storlek stor betydelse för gräddningstiden.

Servera med bär eller sylt, glass, grädde, kvarg eller yoghurt. Enklast är färska bär och osötad  spraygrädde (för den som vill använda lite fusk, det gör jag ibland). 

Trevlig fikastund!

Den här falska ostkakan är glutenfri, blir laktosfri med laktosfri keso, viktväktarvänlig och bra som lågkolhydratkost.

Det här finns att läsa om Tyngre kasein vaniljdröm på Tyngre.se
" Innehåller mjölkprotein och laktos*.

*Tyngre kasein innehåller laktasenzym som spjälkar laktosen när det kommer i kontakt med vätska. Detta innebär att vårt kasein är ett bra alternativ för dig som är laktosintolerant/känslig för laktos.
Låt stå i några minuter för maximal effekt."

(null)

 

 

Kommentera här: