Mord på Skogstuna herrgård av Johanna Silvermark

Mord på Skogstuna herrgård av Johanna Silvermark har en omslagsbild på en herrgård i vinterskrud som väckte min nyfikenhet. Jag har en viss förkärlek till julböcker i herrgårdsmiljö och här anade jag en pusseldeckare i sann Agatha Christies anda och det stämde ganska bra.

Beatrice Morénius är pensionär och har flyttat in hos tvillingsystern Gunilla i Skultuna. Under julhelgen är de bjudna till Skogstuna herrgård av Gunillas son och alla ser fram emot en jul med god mat och trevligt sällskap. Plötsligt faller en man död ner på golvet och den trevliga julstämningen bryts för alla gäster på herrgården. Ingen vet hur mannen dött, men när ännu en död person hittas ute i trädgården anar alla att en mördare kan finnas mitt ibland dem. 

Beatrice börjar en egen utredning om vad som hänt och till sin hjälp har hon vännen Siv som är läkare. Det behövs många nödlögner och mycket smygande i korridorerna innan Beatrice lyckas leda polisen in på rätt spår. Förälskade par, blodiga handskar, gamla släktfejder och en försvunnen hjärtstartare rör om i utredningen och under några dagar är stämningen dämpad på herrgården och ingen vet riktigt vem det går att lita på. 

Det stora persongalleriet och alla namn i nedstigande släkte blir ibland förvillande för mig och jag måste stanna upp och fundera över vilka kopplingar alla har med varandra. Kanske kunde delar av texten också vara mer effektiv, ibland drunknar textens budskap i olika humoristiska utläggningar som inte tillför så mycket i handlingen. Jag vet också att min humor inte alltid är den bästa, 😊 men som pensionär uppskattar jag språket och äldre damer med potensial.

Bokens historia är intressant och författaren lämnar öppningar för en fortsättning, så jag ser fram emot att läsa nästa bok i serien. Huvudkaraktären Beatrice har ett driv och en stor handlingskraft så i kombination med en bra historia tror jag att det bäddar för en läsvärd fortsättning på den här serien om damerna från Skultuna.

Tack! BoD Books on Demand för det här recensionsexemplaret.

Johanna Silvermarks bok är en debutroman inom deckargenren och en mysdeckare. Hon är marknadskommunikatör, f.d. modern dansare, projektledare och bor i Västerås. 

Utgivningsdatum: 2021-11-01
Förlag: BoD (Brooks on Demand)
ISBN: 9789180070799

(null)








Kommentera här: