Julsylta av kyckling - en favorit på julbordet

Ett välbesökt inlägg här just nu är det med receptet på kycklingsylta. Kalvsylta hör hemma på julbordet, men vill man göra sin egen så fungerar kyckling väldigt bra. Kyckling är alltid gott och det här känns som ett extra bra alternativ i matplaneringen inför julen eftersom den fyller flera kriterier och är både PRIS-, KALORI-, KOLHYDRAT- och KLIMAT SMART. Jag gör den den här syltan till de flesta storhelger som jul, påsk och midsommar. Årets julsylta ligger redan klar i frysen så det är bara att ta fram och tina, eller smälta som min mamma sa när jag var barn. När den frysta syltan är smält, tillsätter jag gelatin och fyller upp i en form, sedan behöver allt bara stelna. 


Här kommer en repris på vår goda kycklingsylta.
 

Sylta av kyckling i gryta
l kyckling (l kg eller mer)
2 tärningar hönsbuljong (kycklingfond fungerar säkert också)
6-8 kryddpepparkorn
6-8 vitpepparkorn eller svartpepparkorn eller blandat
2 lagerblad
l gul lök i klyftor
l liten bit purjolök i skivor
2 morötter i bitar
Några kvistar färsk persilja
Gelatinblad, enligt något recept jag hittat med ihopkokad buljong, 4-5 blad till 6 dl vätska. Jag tycker om en hårdare sylta och tar gärna några blad till. Enligt recept på gelatinbladsförpackningen är det 1,5 blad/dl vätska.
Peppar och salt 

(Vatten så att det täcker kycklingen)

Skölj kycklingen och lägg den i en kastrull/gryta (den som vill ha en väldigt mager sylta kan ta bort skinnet). Häll över vatten så det täcker, koka upp och skumma. Lägg i kryddor och grönsaker. Sjud kycklingen med lock på i cirka 30-40 minuter.

När kycklingen har kokat klart så ta bort ev. skinn och alla ben, skär allt i bitar (jag hackar med lite av morötterna också). Koka ihop buljongen, smaka av om det behövs mer salt och peppar och mät upp buljongen. Den här syltan är ganska mild och klassisk men kryddningen går naturligtvis att ändra efter egen smak.

Jag får 600-650 g rent kycklingkött av en hel kyckling. Delar upp det i 1-2 formar, med buljong.  Skriver upp mängden buljong på förpackningen och fryser in för att ha allt grovjobb klart. Tar sedan fram formen och tinar den. Lägger gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter och smälter dem sedan i buljongen och kycklingköttet. Syltan får sedan stelna i en vattensköljd form till dagen efter. Det går då lättare att stjälpa upp formen om den den sköljs i hett  vatten före.

Vill du äta syltan direkt efter att du kokat kycklingen så tar det en stund innan den stelnat, jag brukar då göra den dagen före servering.

Jag föredrar att använda en hel kyckling, men vill du göra det enklare så går det att använda kycklingfilé (tex. om du är viktväktare och har 0 sp på kycklingfilé). Ta då 700g -1 kg tinad fryst kycklingfile. Följ receptet här och koka i cirka 15 minuter. Använd 6 gelantinblad till 6 dl bulong, mer om du vill ha en fastare sylta.

Det är svårt att bedömma hur mycket extra gelatin som behövs i en sylta eller aladåb men ibland lyckas jag till 100% efter min smak, men gubben han är alltid nöjd, även med en lösare konsistens. Smaken är olika :-). Långkok med ben ger en hårdare sylta.

Jag gör ganska lika de gånger jag använder Crockpotten. Kokar då på låg i 5-6 timmar. 

 
Det sista året har jag använt Nyttotekets Pure Gelatin och tar då 1 msk gelatin till 5 dl buljong, den konsistensen passar oss.
 
"Nyttoteket Pure Gelatin är ett gelatinpulver som kommer från kor som betar på naturliga betesmarker året om. Pulvret har ingen doft eller smak och kan användas i soppor, benbuljong och såser som en naturlig proteinboost. Kan även användas i bakverk som pannacotta, mousse eller om du vill göra eget gelégodis."
 
"Användning: Använd den i soppor, benbuljong och såser som en naturlig proteinboost. Den gör sig såklart utmärkt i bakverk som pannacotta, mousse och för att göra eget gelégodis. Produkten löser sig inte i kallt vatten utan behöver värmas upp för att lösa sig helt."
 
Jag köper min Pure Gelatin på bodystore.se
 

           (null)     

I år fick två hela kycklingar följa med ner i kastrullen. De ligger nu paketerade i frysen och väntar på vårt julfirande.

Ä








Kommentera här: