Jul i rubinrött av Amanda Hellberg

Det vackra omslaget och titeln Jul i rubinrött gjorde att den här boken fick bli min julhelgsroman. Än en gång har författaren Amanda Hellberg och bokens omslagsformgivare Anna Henriksson lyckats förföra mig med en vacker framsida. När del 1 i Ulltunasviten, Jul i krinolin kom förra hösten upplevde jag precis samma sak.

Nina Swartensköld bor på Dackesta herrgård tillsammans med maken Wilhelm och sonen Anton. Greve Swartensköld förespråkar ett återhållsamt och spartanskt leverne och är strängt religös. Nina lever i ett kallt kärlekslöst hem där sonen utgör hennes enda glädje. När sonens nye informator Johan Mahler kommer för att arbeta på herrgården fylls byggnaden av glädje och en värme som inte enbart kommer från den brinnande brasan i hennes sovrum. Trots sin rädsla tar Nina stora chanser, men sanningen är inte alltid lätt att dölja.

Det här är en Herrgådsroman i 1800-talsmiljö med lite Jane Austenkänsla. Författaren bjuder på historiska miljöer, tidsenliga konversationer, konst, familjehemligheter och kärlek. Här finns också ett mörker som kommer ur ett våldsamt äktenskap, rädsla och kvinnofrågor som alltid är lika aktuella, oavsett om bokens handling rör sig på 1800-talet eller 2021.

Jag är som alltid lite ambivalent till feelgoodromaner och ännu mer ambivalent till romance. Tyvärr driver författaren pennan lite för mycket till romance i den här andra delen för att passa mig till 100 %. Jag ger ändå ger ett liknande omdöme som jag gjorde till del 1 i serien, att jag rycktes med i handlingen och roades av den lite förutsägbara, intressanta men också obehagliga historien. Efter att ha läst båda Amanda Hellberg böcker så är jag nu nyfiken på handlingen i en tredje del av serien.

Tycker du om jul, baler och historiska romaner i genren feelgood och romance så läs Jul i rubinrött av Amanda Hellberg.

Jul i rubinrött
Förfa
nda Hellberg
Formgivare: Anna Henriksson
Utgivningsdatum: 2021-10-14
Del 2 i serien:  Ulltunasviten
Förlag: Loveread 
ISBN: 9789188801968

Har du ännu inte läst del 1 i serien Jul I Krinolin så kan du läsa min tidigare recension av boken här.

Böckerna är helt fristående.

Genom gruppen Feelgoodfredag på Facebook lockas jag att testa en del feelgoodböcker, men slutar ofta efter några sidor när jag inser att författarens språk och och bokens handling inte passar mig. Jul i Krinolin av Amanda Hellberg förförde mig genom sitt vackra bokomslag och jag tog därför beslutet att läsa vidare och den gav mig både julstämning, smak av läcker choklad och kärlek. Lite Jane Austen eller Fröken Frimans krig som var en tv-serie som jag älskade och jag kom på mig några gånger med att undra över hur scenerna skulle vara i en filminspelning. Den utspelar sig i slutet på 1800-talet och den unga fattiga Lovisa Lind har beslutat sig för att emigrera till Amerika. Hon vill komma bort från sin bakgrund och börja ett nytt liv. Genom sitt arbete som karamellkokerska träffar hon baron von Dreven och ingenting blir som hon planerat. På hans gods hamnar hon på en överdådig julbal med mystiska hemligheter och en förbjuden förälskelse. Inte mitt förstahandsval av böcker men jag rycktes med i handlingen och roades av den kanske lite naiva men charmiga historien. Boken säger mig att det kan vara värt att varva lite mellan olika genrer.

Jul i krinolin
Författare:
 Amanda Hellberg
Formgivare: Anna Henriksson
Utgivningsdatum:  2020-10-07
Del 1 i serien: Ulltunasviten
Förlag:  Lovereads
ISBN: 978918880180

 















Kommentera här: