basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Augustas kokbok anno 1898 av Mats Lundqvist

Publicerad 2021-12-04 11:11:00 i Allmänt, Mat och Bröd, Vid pennan - Lästips,

Kokböcker skrivs oftast för att vara en hjälpreda i köket, men vissa böcker är mer än en kokbok. Jag älskar kokböcker som jag kan bläddra i, läsa - lägga åt sidan och sedan slå upp och bläddra vidare igen. Kokböcker som förmedlar doft, smak och upplevd nostalgi, njutbara måbra kokböcker med fina bilder och informativ text. Augustas kokbok - anno 1898 är precis en sån bok. Mats Lundqvist skriver i bokens inledande del "Boken är även skriven i underhållande syfte. Du kommer inte bara att hitta en massa recept, utan också en del kul runt omkring-information"

Augustas kokbok - anno 1898, är helt nyutgiven och bjuder på fina bilder, gamla handskrivna recept, sirligt nedtecknade med gåsfjäderpenna och annan kuriosa som hur man viker servetter och vedspisens historia. Recepten är inte alltid angivna med exakta mått utan skrivna av Augusta Leontina Olsson för "kom ihåg skull" och hjälp i köksarbetet på Tillbergs Järnvägsrestaurang. Författaren har lagt till information för de rätter som tillagats och fotats.

Det är i dag svårt att hitta personer som var med år 1898 och som kan berätta om restauranglivet, men författaren har tidigare intervjuat personer som arbetade och mindes hur livet på Tillbergs järnvägsrestaurang var på 1930-talet. Deras berättelser finns med i boken som dokumenterade dagboksanteckningar.

Mats Lundqvist ger oss här en möjlighet att genom mormors mors anteckningar få utforska matlagningens ädla konst och veta mer om hur man lagade mat för mer än 120 år sedan. 

Jag kommer att fortsätta läsa den här boken i små doser. Bläddra, läsa och njuta under hela julhelgen.

Ett julklappstips till dig själv eller någon annan som älskar mat, nostalgi och som vill känna historiens vingslag.

Tack @whipmedia för att jag fick möjlighet att läsa den här boken som jag tyckte så mycket om och ………..som jag väntat på att den skulle komma ut.

Augustas kokbok - anno 1898
Författare: Mats Lundqvist
Utgivningsdatum: 2021-12-01
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789189409453

  (null)

 
 
(null)
 

Den här notan från Stadshussalongen i Sundsvall år 1929 hittade jag i ett arvegods vid vår stora flyttstädning. Troligast från gubbens gammelmorfars 60 års kalas, där notan uppgick till 1568:85, med musik, betjäning, cigarrer och cognac m.m.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela