Augustas kokbok anno 1898 av Mats Lundqvist

Kokböcker skrivs oftast för att vara en hjälpreda i köket, men vissa böcker är mer än en kokbok. Jag älskar kokböcker som jag kan bläddra i, läsa - lägga åt sidan och sedan slå upp och bläddra vidare igen. Kokböcker som förmedlar doft, smak och upplevd nostalgi, njutbara måbra kokböcker med fina bilder och informativ text. Augustas kokbok - anno 1898 är precis en sån bok. Mats Lundqvist skriver i bokens inledande del "Boken är även skriven i underhållande syfte. Du kommer inte bara att hitta en massa recept, utan också en del kul runt omkring-information"

Augustas kokbok - anno 1898, är helt nyutgiven och bjuder på fina bilder, gamla handskrivna recept, sirligt nedtecknade med gåsfjäderpenna och annan kuriosa som hur man viker servetter och vedspisens historia. Recepten är inte alltid angivna med exakta mått utan skrivna av Augusta Leontina Olsson för "kom ihåg skull" och hjälp i köksarbetet på Tillbergs Järnvägsrestaurang. Författaren har lagt till information för de rätter som tillagats och fotats.

Det är i dag svårt att hitta personer som var med år 1898 och som kan berätta om restauranglivet, men författaren har tidigare intervjuat personer som arbetade och mindes hur livet på Tillbergs järnvägsrestaurang var på 1930-talet. Deras berättelser finns med i boken som dokumenterade dagboksanteckningar.

Mats Lundqvist ger oss här en möjlighet att genom mormors mors anteckningar få utforska matlagningens ädla konst och veta mer om hur man lagade mat för mer än 120 år sedan. 

Jag kommer att fortsätta läsa den här boken i små doser. Bläddra, läsa och njuta under hela julhelgen.

Ett julklappstips till dig själv eller någon annan som älskar mat, nostalgi och som vill känna historiens vingslag.

Tack @whipmedia för att jag fick möjlighet att läsa den här boken som jag tyckte så mycket om och ………..som jag väntat på att den skulle komma ut.

Augustas kokbok - anno 1898
Författare: Mats Lundqvist
Utgivningsdatum: 2021-12-01
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789189409453

  (null)

 
 
(null)
 

Den här notan från Stadshussalongen i Sundsvall år 1929 hittade jag i ett arvegods vid vår stora flyttstädning. Troligast från gubbens gammelmorfars 60 års kalas, där notan uppgick till 1568:85, med musik, betjäning, cigarrer och cognac m.m.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: