Ätterstupan och andra berättelser av Sten Björnberg

"Ättestupa är en tradition eller legend som säger att åldringar under nordisk forntid har kastat sig, eller blivit kastade, mot sin död utför ett brant stup, eller ättestupa. Enligt myten gjordes detta då den äldre blivit oförmögen att försörja sig själv eller bidra till arbetet på gården." (Wikipedia)

Titeln på den här boken visar på att den tar upp många tankar som kommer med åren och som är svåra att komma ifrån. Sten Björnberg är pensionerad egenföretagare "uppfinnare" med fjorton patent i bagaget, de flesta av dem inom sjukvård och hygienområdet. Hans arbete inom industrin har tagit honom ut i Europa och till USA där han arbetade i många år.

I bokens olika berättelser får vi följa författaren ut på arbetsresor och strapatsfyllda segelturer utanför Sveriges gränser. Boken ger också tillbakablickar till barndomens lekar och minnen. Flera av berättelserna tar upp tankar om sjukdom och död där de visar på hur maktlösa vi är när det okontrollerbara ger oss fingervisningar om vad som väntar. Boken är välskriven, med ett språk som jag i min ålder uppskattar.

Et av kapitlen är en dikt med titeln Kärleken Lasarettet Kyrkogården som jag ser som en bra sammanfattning av min upplevelse av boken. 

Den berättelse som intresserade mig speciellt är Barndomsminnen från ett mentalsjukhus, där författaren berättar om livet som barn i överläkarbostaden vid mentalsjukhuset där han pappa arbetade som läkare. Jag skulle vilja veta mycket mer om Sten Björnbergs uppväxt i den här miljön, vilket borde kunna bli en helt ny intressant bok.

Tack förlaget Whipl Media för det här recensionsexemplaret.

Ätterstupan och andra berättelser 
Författare: Sten Björnberg
Utgivningsdatum: 2021-09-15
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789189409361

  (null)





Kommentera här: