basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Ätterstupan och andra berättelser av Sten Björnberg

Publicerad 2021-12-11 10:40:40 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

"Ättestupa är en tradition eller legend som säger att åldringar under nordisk forntid har kastat sig, eller blivit kastade, mot sin död utför ett brant stup, eller ättestupa. Enligt myten gjordes detta då den äldre blivit oförmögen att försörja sig själv eller bidra till arbetet på gården." (Wikipedia)

Titeln på den här boken visar på att den tar upp många tankar som kommer med åren och som är svåra att komma ifrån. Sten Björnberg är pensionerad egenföretagare "uppfinnare" med fjorton patent i bagaget, de flesta av dem inom sjukvård och hygienområdet. Hans arbete inom industrin har tagit honom ut i Europa och till USA där han arbetade i många år.

I bokens olika berättelser får vi följa författaren ut på arbetsresor och strapatsfyllda segelturer utanför Sveriges gränser. Boken ger också tillbakablickar till barndomens lekar och minnen. Flera av berättelserna tar upp tankar om sjukdom och död där de visar på hur maktlösa vi är när det okontrollerbara ger oss fingervisningar om vad som väntar. Boken är välskriven, med ett språk som jag i min ålder uppskattar.

Et av kapitlen är en dikt med titeln Kärleken Lasarettet Kyrkogården som jag ser som en bra sammanfattning av min upplevelse av boken. 

Den berättelse som intresserade mig speciellt är Barndomsminnen från ett mentalsjukhus, där författaren berättar om livet som barn i överläkarbostaden vid mentalsjukhuset där han pappa arbetade som läkare. Jag skulle vilja veta mycket mer om Sten Björnbergs uppväxt i den här miljön, vilket borde kunna bli en helt ny intressant bok.

Tack förlaget Whipl Media för det här recensionsexemplaret.

Ätterstupan och andra berättelser 
Författare: Sten Björnberg
Utgivningsdatum: 2021-09-15
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789189409361

  (null)


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela