basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Mormor dansade i regnet - en berättelse om tre kvinnor och deras öden

Publicerad 2021-04-14 18:13:00 i Vid pennan - Lästips,

Juni är tredje generationen av de kvinnor vi möter i den här berättelsen. Hon tar en paus från sin vardag och flyttar ensam tillbaka till familjens hus på ön. Mormor Tekla och morfar Konrad är döda och när nu även Junis mamma Lilla är borta, står huset tomt och övergivet. När Juni börjar röja i huset efter Lillas stökiga liv, hittar hon ett svartvitt foto på mormor Tekla och en ung tysk soldat, på fotots  baksida finns texten juni  1945. Senare hittar hon också ett brev som skickats till Konrad och visar att hennes mormor befann sig i Tyskland den 3 april 1947. Juni börjar nu förstå att det finns dolda händelser och familjehemligheter som ingen tidigare talat om. Tillsammans med sin nyfunne vän Georg, börjar hon sakta dra i trådar som leder henne vidare till mammans barndom och mormor Teklas tidigare liv. Georg har kontakter i Tyskland och de reser dit ner för att få veta mer om mannen på fotot, mormors fördolda och kanske också få ett svar på varför mormor älskade att dansa i regnet. 

Historien växer växelvis fram. Teklas liv i det förflutna, varvas med händelser i Junis nutid på ön och berättelsen vävs sakta samman med Lillas liv som en brygga mellan de tre generationerna. Resultatet blir en berättelse om sorg och krigets brutalitet, om synd och om skam som går i arv, men den formas också till en berättelse om kvinnor, graviditet, kärlek, vänskap och sökandet efter sanningen. 

Trude Teige är en av Norges mest välkända journalister. Hon har arbetat som politisk reporter, nyhetspresentatör och programledare. Hon har skrivit ett flertal böcker, både deckare och historiska romaner. Mormor dansade i regnet har rötter och förankring i verkligheten. Författaren har gjort en omfattande forskning genom resor och med material som aldrig tidigare publicerats. Alla personer i berättelsen är hämtade ur hennes fantasi, men hon har inspirerats av flera verkliga liv och faktiska händelser. En av de norska flickorna som gifte sig med en tysk 1945 var Anna Deichman, hon lämnade Norge och förlorade därmed sitt norska medborgarskap. I en personlig intervju berättade hon för Trude Teige om sina upplevelser och om sitt nästan 70-åriga liv i Hannover. 

De finns en hel del information på nätet om det som hände i Dresden 1945, terrorbombningen förde med sig stora bränder, våldtäkter och massjälvmord och de brutala händelserna får stor betydelse för de tre kvinnliga karaktärerna i boken. Författaren tar här upp ett viktigt tema och bygger upp sin berättelse kring krigets utsatta personer och grupper på ett för mig trovärdigt sätt, även om vissa händelser är utformade för att driva berättelsen vidare. Jag hade önskat få veta lite mer om Teklas sista tid i Tyskland, hennes resa hem och om Junis relation till sin mamma. För mig är det här en bok med många obehagliga händelser, men som också är väldigt intressant och både tänk- och läsvärd. 

Jag kan uppleva språket som lite ojämnt. I stora delar av boken hittar jag en rytm i mitt läsande som passar mig, men i vissa stycken får jag problem. Jag tycker ändå att boken är välskriven och kanske är det översättningen från norska till svenska som ger mig den här upplevelsen. 

Du måste vara stark
Händer det
att människor säger
till mej 

Och jag tänker
på allt som har hänt
-kanske
jag är stark 

Ja, det är väl så
jag är väl stark 

Starka människor böjs inte
De bryts 

och brister

Märta Tikkanen 

 

Min recension finns också hos @bokhandlarn på Vängåvans bokhandel (Akademibokhandeln i stenstan)

Mormor dansade i regnet
Originaltitel: Mormor danset i regnet
Författare: Trude Teige
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2021-04-14
Översättare: Lars Ahlström
Förlag: Bazar
ISBN: 9789170285912

 
(null)
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela