Glutenfritt formbröd med havregryn

Mina "medvetna val" har de senaste sex månaderna varit att välja mat med lågt antal kolhydrater. Orsakerna var flera, som värk, muskelsvaghet, svårt med viktkontrollen trots strikt kosthållning och kanske också leda. I coronatider finns tid för nya idéer och nytt engagemang. Jag läste om många med olika smärtdiagnoser som blivit bättre av koständringar och utmaningen var antagen.
 
Efter en månad ville gubben ansluta sig till mitt experiment ment och eftersom hans kunskaper inte var lika stora som mina, bad han om att bli serverad färdiga matportioner. Han stormtrivs med den mat han blir serverad och tappade under de tre första månaderna 10 kg i vikt. Hans artros har också fått en lätt förbättring. Jag som ätit likadant, men i mindre portioner, har ökat 2 kg i vikt och tampas fortfarande med smärtor och muskelsvaghet. 

Livet är inte rättvist, men min mage mår bättre och kroppen har förändrats en del till det bättre, så vi fortsätter vår nya hälsoresa. Jag kommer också att fortsätta dela med mig av tips om mat och recept här och på Instagram (@basilicakost).
 
Det finns massor av råd till oss äldre kvinnor för att kunna gå ner i vikt med lågkolhydratkost, men jag har tröttnat på extrem specialkost och det allra viktigaste är ju ändå hälsan. För min del handlar det mer om livskvalité än om kilon, så jag fortsätter med mitt kökstök och mina kortare dagliga promenader. 
 
 
Jag vet att många är intresserade av recepten jag lägger ut och att vi är många som testar oss fram och söker nya idéer. Har du tips till mig så hör gärna av dig, tillsammans blir vi starkare.
 
Den sista tiden äter gubben en mer liberal kolhydratskost så jag har precis bakat ett nytt bröd till honom med havregryn. Grundreceptet har jag än en gång hittat hos @birgittahöglundsmat och därefter gjort lite egna ändringar, så att jag också kan smaka av det. Jag valde kokosolja, tog bort nötterna och använde mandelmjöl.

Formbröd 1 limpa

50 g kokosolja

2 msk äppelcidervinäger

3 dl vatten

3 dl mandelmjöl

3 dl glutenfria havregryn

1 dl pofiber

½ dl chiafrön

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

5 ägg

Ugn: 150 grader

Smält fettet i en kastrull , smörj en form. ca 1½ liter.

Låt vinäger och vatten och koka upp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp äggen med elvisp i ca 5 minuter tills det blir tjockt.

Häll det heta vattnet över äggen, blanda om och rör ner äggsmeten i mjölblandningen Till en jämn gröt.

Full degen jämnt i formen.

Täck med folie (jag tog bakplåtpapper) och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Ta av folien (bakplåtspappre) och höj temperaturen till 175° och grädda ytterligare 30 minuter.

Ta ut formen, låt brödet svalna innan du tar det ur formen.

Låt brödet mogna i en påse i kylen till nästa dag.

Enligt Birgitta håller sig brödet sedan en vecka i kylen, jag skar det i skivor och frös in den andra dagen.

HÄR är orginalreceptet på GLUTENFRITT FORMBRÖD hos Birgittahöglundsmat.
 
(null)

Glutenfritt, laktos och mjölkproteinfritt, ganska histaminvänligt, mindre kolhydrater, inte så sp snålt men nyttigt och gott för alla som äter WW, tyvärr inte strikt lchf eller paleovänligt pga havregrynet.
 









Kommentera här: