basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Skrädmjölsdrömmar - kulturarv bakade på rostat fullkornsmjöl

Publicerad 2020-11-13 10:44:00 i Allmänt, Hälsa, Mat och Bröd, Viktväktarna,

Nu är det bara några veckor kvar till advent och kakbaken står i fokus i många kök. Det är inte så lätt att göra kakor nyttiga, men att göra dem nyttigare är inte lika svårt. Har länge tänkt testa att baka Skrädmjölsdrömmar och hittade ett recept som Ernst Kirchsteiger gjort i ett av sommar programmen. Jag tycker om smaken av rostad havre som finns i Gyllenmust havrevälling och använder ofta skrädmjöl i matbröd, havrevälling och havregrynsgröt. Under 1600-talet kom kunskapen om skrädmjöl till Sverige genom de finska nybyggarna och eftersom jag har rötter i medelpad/hälsinglands finnmarker så känns skrädmjölet som ett kulturarv. Namnet skrädmjöl kommer från att man förr i tiden sa att man skrädde havren när den rostades före malning. Skrädmjöl är rostad havre och den  innehåller gott om proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler och har en smak av mandel. Skrädmjöl räknas som ett  fullkornsmjöl och känns därför extra bra att använda i bak och matlagning. I det här receptet är mer än hälften av vetemjölet utbytt mot skrädmjöl.

Skrädmjölsdrömmar av Ernst Kirchsteiger

160 g margarin (Jag bakar på smör)
160 g strösocker
140 g skrädmjöl
120 g vetemjöl
1,5-2 tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser.

Rulla ihop degen och skär i skivor. (Jag rullade små bollar)

Lägg drömmarna  på en plåt som är täckt med bakplåtspapper

Grädda kakorna i ugnen ca 30 minuter på 160 grader.

Receptet säger 15-20 kakor men jag tycker degen räcker till 25 drömmar om man inte vill ha dem väldigt stora. Med mindre kakor så tycker jag att 30 minuter är väl lång tid i ugnen och kommer att ta ut dem lite tidigare vid nästa bak. Samma recept i Land angav 20-25 minuter som gräddningtid.

 

"Skrädmjöl mals av rostad havre till ett aromatiskt mjöl med smak av mandel. Det är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler. Havre anses som vårt mest näringsrika sädesslag. Det rostade havremjölet har ett stort användningsområde förutom nävgröten som speciellt är populär i Värmland sen långa tider tillbaka.
Kunskapen om skrädmjöl kom till Sverige på 1600-talet med finländska nybyggare. I Värmland har skrädmjöl fortfarande en stark tradition. För några decennier sen fanns där ett tiotal skrädmjölskvarnar, men idag finns bara Stöpafors Kvarn kvar.
Selma Lagerlöf var "stor" på skrädmjöl. Mårbacka Havrekraft såldes runt om i Sverige och ett tag på export till Amerika. Det skapade sysselsättning för gårdens och bygdens folk. Selma själv sägs ha börjat varje morgon med en tallrik skrädmjölsvälling prydd av gräddrosor (1)."

 http://smakasverige.se/produkter/produktarkiv/skradmjol.268.html

 PS. Kakorna blev också godkända av barnbarnen. DS 😊

Viktväktarna: Ibland känns det inte rätt att göra om och ändra i orginalrecept. Den som vill äta en skrädmjölsdröm bakad på margarin eller smör får lägga 5 sp på den. (Uträknat efter 25 kakor.)

(null)

 

(null)

 
 
Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2020-11-16 08:02:01

Jag minns Gyllenmusten jag fick när jag var barn. Ingen favvo för mig men smaken i kakor kanske är bättre. 😜

Svar: Ja, du kan ju testa 😂
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela