Skrädmjölsdrömmar - kulturarv bakade på rostat fullkornsmjöl
Skrädmjölsdrömmar av Ernst Kirchsteiger
160 g margarin (Jag bakar på smör)
160 g strösocker
140 g skrädmjöl
120 g vetemjöl
1,5-2 tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser.
Rulla ihop degen och skär i skivor. (Jag rullade små bollar)
Lägg drömmarna på en plåt som är täckt med bakplåtspapper
Grädda kakorna i ugnen ca 30 minuter på 160 grader.
Receptet säger 15-20 kakor men jag tycker degen räcker till 25 drömmar om man inte vill ha dem väldigt stora. Med mindre kakor så tycker jag att 30 minuter är väl lång tid i ugnen och kommer att ta ut dem lite tidigare vid nästa bak. Samma recept i Land angav 20-25 minuter som gräddningtid.
"Skrädmjöl mals av rostad havre till ett aromatiskt mjöl med smak av mandel. Det är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler. Havre anses som vårt mest näringsrika sädesslag. Det rostade havremjölet har ett stort användningsområde förutom nävgröten som speciellt är populär i Värmland sen långa tider tillbaka.
Kunskapen om skrädmjöl kom till Sverige på 1600-talet med finländska nybyggare. I Värmland har skrädmjöl fortfarande en stark tradition. För några decennier sen fanns där ett tiotal skrädmjölskvarnar, men idag finns bara Stöpafors Kvarn kvar.
Selma Lagerlöf var "stor" på skrädmjöl. Mårbacka Havrekraft såldes runt om i Sverige och ett tag på export till Amerika. Det skapade sysselsättning för gårdens och bygdens folk. Selma själv sägs ha börjat varje morgon med en tallrik skrädmjölsvälling prydd av gräddrosor (1)."
http://smakasverige.se/produkter/produktarkiv/skradmjol.268.html
PS. Kakorna blev också godkända av barnbarnen. DS 😊
Viktväktarna: Ibland känns det inte rätt att göra om och ändra i orginalrecept. Den som vill äta en skrädmjölsdröm bakad på margarin eller smör får lägga 5 sp på den. (Uträknat efter 25 kakor.)
Jag minns Gyllenmusten jag fick när jag var barn. Ingen favvo för mig men smaken i kakor kanske är bättre. 😜