basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Rödbetsjuice och fibromyalgi.

Publicerad 2020-11-22 15:14:21 i Hälsa, Viktväktarna,

När vi säger att vi "ser rött" så är det språkuttryck som kommit till utifrån våra känslor, eftersom vi reagerar både fysiskt och psykiskt på färger. Den röda, gula och orange färgen gör oss hungriga och därför används den medvetet av snabbmatskedjorna. Rött ger energi, gult kopplas ofta samman med mat och orange är en varm färg som stimulerar aptiten. Som citrusfärg associeras orange med hälsosam mat och den är också färgen för höst och skörd.

Rödbetan är röd och skall då associera till energi och rödbetsjuicen går även under benämningen "superdryck". Jag har tidigare haft lite svårt att dricka rödbetsjuice för i min smak är den alldeles för söt. I oktober månads smakbox fanns  en förpackning med rödbetsdryck där syran från rabarber balanserade upp lite av det söta, vilket passade mig bättre att dricka.

Vad jag förstått så är den röda drycken speciellt populära hos idrottare eftersom den forskning som gjorts visar att nitriten i rödbetorna kan påverka prestationsförmågan på ett positivt sätt. Jag sökte lite på fibromyalgi och rödbetsjuice och ser att 2016 var Fibromyalgiförbundet med och gjorde en pilotstudie där 23 personer med diagnosen fick dricka av juicen. Orsaken till studien var att fibromyalgidiagnosen ofta innebär sämre blodcirkulation och eftersom rödbetor innehåller extra gott om nitrater kan det påverka blodcirkulationen positivt. Medicine doktor Olle Haglund som forskat länge på nitrater och kväveoxider har sett förbättringar på många personer. Rödbetsjuice botar naturligtvis ingen, men många blir piggare och får mindre smärta vilket då ger bättre mående.

Att färg ger lust till att äta stämmer bra på mig, men många andra blir minst lika glad över att se en brun chokladkaka så lite haltar våra gamla språkuttryck. 😊

Någon som har erfarenhet av rödbetsjuicens effekter?

  (null)

                                                                                                                                                                    
Lunchbuffé i Kairo
2007
     

 

 Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela