Bok nummer två av Stina Jacksson - första boktipset i maj

Första boktipset i maj!

Jag tyckte väldigt mycket om Stina Jackssons debutbok "Silvervägen" och som så många andra har jag väntat på hennes nästa bok "Ödesmark" som kom ut i början av april. Jag började snabbt läsa den första delen av boken, men saknade den riktiga aha upplevelsen som jag förväntat mig. Efter att boken legat några dagar, gav mig på fortsättningen och vilken fortsättnng det blev. Hon är en mästare på att knyta samman alla trådar hon spunnit på från bokens början till slutet. Ett slut som för mig var helt otipppat. kanske lite sorgligt, men ändå lyckligt. Precis som jag vill att en bra bok skall sluta.

Liv bor med sonen Simon och pappa Vidar i den lilla byn Ödesmark utanför Arvidsjaur. Historierna om den lilla familjen är många och inte alltid så trevliga. Alla undra varför Liv har stannat kvar i byn, vem pappan till sonen är vet ingen av byborna, men många tror sig veta svaret. Hennes arbete på macken i Arvidsjaur får dagarna att gå och efter sonens födelse är hnnes längtan bort från byn inte lika stor som i ungdomen,  Fadern styr och bestämmer som han alltid gjort, men en morgon när Liv vaknar sitter han inte vid köksbordet som brukligt är och ingen vet vart han tagit vägen.

Många av karaktärerna är udda personer som alla har en trasig bakgrund med alkohol, droger, sjukdom och död. Liam vill köpa ett hus och börja ett nytt liv tillsammans med sin dotter Vanja, men brodern Gabriel som ärvt pappas lynne sätter käppar i hjulet för honom. Johny som kommit söderifrån och flyttat in i den gamla änkan hus, vet ingen i byn något mer om än att han arbetar på sågen. Fadern Vidar har under åren haft en stor hunger efter andras skogsskiften, men hans köp uppskattas inte av alla bybor och enstöringen Juha lever ensam i ödemarken med minnet av sin döde bror. Karaktärernas liv och öden efter år av psykisk press, girighet, sorg, lögner, makt, och hämnlystnad, knyts ihop till en lysande spänningsroman. Handlingen visar också på en kärlek mellan människor där arvet och kargheten i att visa sina känslor gett livet en knuff i en helt annan rikning än mot ett bra och lyckligt liv.

Jag tycker om det språk som Stina Jacksson skriver på där den tragiska handlingen lägger en grå sorgmantel över orden, men där också små glimtar av färg och ljus silar igenom. Ett exempel som jag tycker säskilt bra om är "hon såg honom ligga därute i skogen, med ögonen mot himlen och kroppen sockrad av snö". På samma sätt känner jag också av kargheten i den miljö hon beskriver av  byar med öde hus och oändliga skogsmarker.  

Sammanfattning!
Välskriven och med ett mycket överraskande och spännande slut.
Bok tre måste bli något extra.

Vår  bokhandel vid Vängåvan "ställer inte in, de ställer om" och kör sina författarkvällar  digitalt. 

Författarkväll med Stina Jacksson live från USA på tisdag 12 maj. Läs HÄRMer information om Bokens Afton@digitalt finns HÄR . Biljett och inloggning köper du HÄR. Biljettpris 100 kr.

Mitt inlägg om hennes bok Silvervägen

 
 
1 Linda:

skriven

Nu väntar jag med spänning på den tredje boken.

Svar: Det gör jag också 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: