Bönbröd - fortfarande en favorit

(null)

Kesobröd och Havrebröd i all ära, men bönbrödet bakas fortfarande hemma hos mig och utifrån sökningarna här bland mina inlägg så finns intresset kvar hos fler. Jag provar mig alltid fram och tycker bäst om de platta bröden. De får torrare yta, blir mindre svampig i konsistensen och passar bra till fika och matsäck eftersom det går att vika och ger lite kladd.
 
Av en sats grund Matbröd kavlar jag ut 8 runda kakor ( ja, så runda jag kan 😊) Jag använder rikligt med mjöl av mixat havregryn till utbakningen. Gräddar sedan kakorna i en stekpanna tills de fått fin färg. Genom att använda 2 stekpannor kan jag låta dem ligga en stund extra på svag värme för att bli torra och få rätt konsistens. De får sedan kallna på ett bakgaller.
 
Vill du göra det glutenfritt så använd glutenfritt havregryn eller Tapiokamjöl (cassavamjöl) till utbakningen. Mjukost och blåa eller svarta vindruvor gör mackorna extra goda. 
 
Matbröd
1 paket stora vita bönor ca 280 g avrunna bönor (kidneybönor ger ett mörkare bröd och kikärtor en lite mer speciell smak) 
2 tsk bakpulver 
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk 
3 ägg
Lite salt
Brödkryddor eller örter för den som vill

Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare (det gör jag). Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Baka sedan ut det till det matbröd du vill ha på plåt eller i form, blir degen lös så går det att spritsa den, men min deg blir oftast så att jag kan baka ut den till det bröd jag vill ha. Pensla gärna med ett uppvispat ägg och strö på linfrö eller sesamfrö, eller lägg i oliver och hackade soltorkade tomater. Grädda i över/undervärme i 200 ° ca 20-30 minuter, beroende på hur stora du gör bröden. 6-8 bröd blir det av den här satsen deg.

Fikabröd
1 paket stora vita bönor ca 280 g 
2 tsk bakpulver 
2 msk äppelcidervinäger 
2,5 msk fiberhusk 
3 ägg 
2 msk socker eller sötningmedel (Det här brödet blir inte så sött så vill du har ett sötare bröd ta då mer socker)

Smaksättningar kan vara 1 tsk vanillinsocker, lite vaniljpulver, rivet citronskal, 1 msk marsanpulver för kokning, 1 tsk malen kardemumma eller kanel. Ströa gärna formen och kakan med kokos. Det ger en god rostad smak.
 
Klick ut i muffinsformar eller i en mindre avlång form. Lägg på äpplelbitar och kanel, hallon, blåbär, björnbär eller det som du tycker passar. Lite marsankräm går också bra. Det blir ca 8 muffins och ca 12 bitar i en.
Jag brukar pudra över lite florsocker på fikabrödet före servering.
 
Bönbröden finns på många olika ställen i facebookgrupper och andra sidor på nätet. Enligt inormation som jag personligen fått från Carita Porsetun så är grundreceptet ursprungligen från henne. Men grunden går att variera idet oändliga och har blivit en trogen följeslagare för mig eftersom jag försöker att undvika vitt mjöl så gott det går och mår bättre av det.
 
Viktväktare bestämmer själva om hur vida bönor och havremjöl skall räknas. Jag är lila 💜 och räknar 1 sp/bröd för att det känns bra så.

(null)
Mer om bönbröd HÄR








Kommentera här: