basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Julklapps- och lästips inför julen

Publicerad 2020-12-11 10:55:00 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

Dags för lite bokprat igen, så här kommer några julklapps- och lästips inför julen.

Det var många år sedan jag läste en Håkan Nesser och jag har inte läst någon del i hans Barbarottiserie tidigare. Men vilken bra bok som kom ut i somras (han som skulle dra sig tillbaka och inte skriva fler böcker). Den sorgsne busschauffören från Alster är både spännande och intressant och naturligtvis välskriven som de tidigare böckerna jag läst. Det här är en bok som passar många, oavsett vilken changer man föredrar. Gubben läser den nu och han håller med mig helt.

Bokens karaktärer, Eva Backman och Gunnar Barbarotti är båda kommissarier i den fiktiva staden Kymlinge. De arbetar som ett par och är även ett par privat. De känns båda vanliga, alldagliga och trygga och deras resoneman sinsemellan känns välbekant och liknar en del av den torra humor som finns varje dag inom mina egna väggar.

Albin Runge är akademikern som blev busschaufför och hade oturen att köra den buss som fick sladd i dimman och halkan, norr om Svenstavik för ett antal år sedan. Han väjde för ett djur och kanade utför ett stup med följden att 17 ungdomar och en vuxen fick sätta livet till. Livet kan snabbt ta en vändning och ingenting blev sedan som det varit för Albin Runge. Han gifter om sig med sin stora kärlek Karin, ärver stora summor pengar men är han någonsin lycklig?

- Jag borde verkligen inte leva, skriver han i sin anteckningsbok "Stänk och flikar" när han sitter hemma vid köksbordet och försöker skriva ner sina sorgsna tankar.

Flera år efter olyckan får Runge hotelsebrev som undertecknats av Nemesis. Paret Backman Barbarotti tar sig an fallet men det visar sig vara svårlöst.

Nesser skriver ett språk som jag tycker mycket om, det är eftertänksamt och lågmält. Det finns också återkommande referenser till Gustav Frödings diktsamling "Stänk och flikar" som gavs ut första gången 1896, vilket ger ger en förlaring till namnet på hans anteckningsbok och sätter lite extra färg på innehållet. Att en del av handlingen sedan utspelar sig på Gotland gör defintivt inte boken sämre. 

Den sorgsne busschauffören från Alster.  
ISBN: 9789100183127
Utgivningsdatum: 2020-07-29
Del i serien: Barbarotti
Läsordning: 6
Förlag: Albert Bonniers Förlag

(null)

Ett annat bra boktips i jul är Lucinda Rileys serie om "De sju systrarna".  Pa Salt har adopterat flickor från jordens alla hörn. Barnen har fått namn efter Plejaderna (de sju systrarna) som är det närmsta  stjärnklustret i förhållande till jorden. När adoptivfadern dör lämnar han efter sig  information som ger flickorna möjligheter att söka efter sina rötter i de länder de kommer ifrån. Jag har nu läst ut böckerna om Maia, Ally, Star och Cece och har precis börjat på Triggys bok.

Läsvärda böcker av en författare som skriver på ett sätt som tilltalar mig och många andra också, eftersom de översatts till 30 språk och sålts i över 20 miljoner exemplar över hela världen.

Sex böcker finns nu på svenska:

ISBN9789189057012 DE TRE SYSTRARNA - Maias bok
ISBN9789189057036 STORMSYSTERN:  Allys bok
ISBN9789170285271 SKUGGSYSTERN:  Stars berättelse
ISBN9789170285189 PÄRLSSYSTERN:  Ceces berättelse
ISBN139789189057302 MÅNSYSTERN:  Tiggys bok
ISBN 9789180060615 SOLSYSTERN: Electras bok  (2020-10-20)

 

En annan av mina favoriter är "Ur Askan" av Lina Areklew. En riktigt bra julklapp till den som har anknytning till Höga kusten, råkat hamna ute på vackra Ulvön någon gång eller bara tycker om en bra välskriven norrlandsdeckare. Det här är författarens första bok och den placerade sig direkt bland mina favoriter. En spännande kriminalroman som utspelar sig på ett av mina smultronställen, kan man önska sig något bättre. Fredrik Fröding, en tidigare polisaspirant är en av huvud karaktärerna som kommer med båten till Ulvön en midsommarafton. Plötsligt hittas flera lik på ön och Sofia Hjortén från Önsköldsvikspolisen får en känslomässig utredning på halsen. Jag ser redan fram emot en fortsättning och är nyfiken på om både Fredrik och Sofia följer med i den.

Ur Askan
Författare: Lina Areklew
 ISBN 9789189057395
Utgivningsdatum: 2020-05-22
Del i serien: Höga kusten-serien
Läsordning: 1
Förlag: Bazar

  (null)

 Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela