Grönkål och julkänsla

Jag äter grönkål under hela året men den ger mig ändå en extra julkänsla den här tiden på året. En tidigare kollega har tagit med sig familjetraditionen att äta grönkålssoppa på julafton, men dit har jag inte kommit än och tror inte att det skulle uppskattas av familjen. Men jag förstår traditionen eftersom grönkål kan plockas under snön och går att äta som färsk grönsak ända fram till jul. Det fanns nog inte så mycket grönt att köpa vintertid i mörka Kiruna på 50- och 60- talet.

I väntan på den klassiska julmaten blev det i dag en mycket enkel men god grönkåls soppa till lunch. Jag kokar grönkål och buljong en stund tillsammans. Eftersom jag får många broccoli stjälkar över och försöker följa "food waste" kulturen så gott det går så skivar jag ner några stjälkar i kastrullen tillsammans med grönkålen. Mixar allt och kokar sedan en lite till med valfri mängd grädde eller annat alternativ som cocos eller havregrädde. 

Ålder och vikt tycks ju ha en nära koppling. Ju äldre man blir desto svårare är det för många av oss att bli av med oönskade kilon så för mig blir det kalvsylta istället för bröd till soppan. 

(null)






Kommentera här: