basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Grönkål och julkänsla

Publicerad 2020-12-02 18:22:08 i Allmänt, Glutenfritt, Hälsa, Mat och Bröd, Paleo/Lågholkydratkost, Viktväktarna,

Jag äter grönkål under hela året men den ger mig ändå en extra julkänsla den här tiden på året. En tidigare kollega har tagit med sig familjetraditionen att äta grönkålssoppa på julafton, men dit har jag inte kommit än och tror inte att det skulle uppskattas av familjen. Men jag förstår traditionen eftersom grönkål kan plockas under snön och går att äta som färsk grönsak ända fram till jul. Det fanns nog inte så mycket grönt att köpa vintertid i mörka Kiruna på 50- och 60- talet.

I väntan på den klassiska julmaten blev det i dag en mycket enkel men god grönkåls soppa till lunch. Jag kokar grönkål och buljong en stund tillsammans. Eftersom jag får många broccoli stjälkar över och försöker följa "food waste" kulturen så gott det går så skivar jag ner några stjälkar i kastrullen tillsammans med grönkålen. Mixar allt och kokar sedan en lite till med valfri mängd grädde eller annat alternativ som cocos eller havregrädde. 

Ålder och vikt tycks ju ha en nära koppling. Ju äldre man blir desto svårare är det för många av oss att bli av med oönskade kilon så för mig blir det kalvsylta istället för bröd till soppan. 

(null)Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela