Kycklingkebab med viktväktartänk

Tisdag igen och en ny vecka har börjat. Jag lever med ett viktväktartänk, både natt och dag, men efter förra veckans minikryssning känns det som att jag behöver tänka extra mycket den här veckan. Kycklingfilé är alltid bra viktväktarmat och det här receptet på kycklingkebab passar alla dagar i veckan. Kycklingekebaben går att använda till många olika rätter och passar till vanliga libabröd, liba tannour, pitabröd, sallad eller naturligtvis också som kebabtallrik med pommes frites eller klyftpotatis. Jag fryser in rester i portionsförpackningar, de är sedan praktiska att ta fram till både lunch och middag. När huvudingrediensen innehåller 0 sp, blir det riktigt roligt att prova sig fram med olika tillbehör. Inspiratonen till recepten har jag tagit från Jenny Warséns bok Middagstipset.

Min variant av kycklingkebab till 4- 6 personer: 0 sp

1 kilo kycklingfile
salt

Jag brukar räkna 1 kycklingfilé per person om de inte är så stora.

Orginalreceptet innehåller 0,5 dl olja och lite citronsaft. För fylligare kryddsmak så blanda i lite olja och lite citronsaft och lägg till sp därefter.

Strimla kycklingen tunt, det går lättast om fileérna är halvfrysna. Lägg allt i en skål eller plastpåse och krydda med cirkra 3- 4 msk av kryddblandningen + lite salt. Låt allt vila i kylen några timmar så att kycklingen hinner ta smak och tina lite mer. 

Kryddblandning Jennys original 0 sp
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver 
1 msk paprikapulver  
3 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan!
1 tsk svartpeppar
1 kryddmått med kanel
(blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock)

Stek kycklingkebaben tills den är genomstekt,  kanske vill du salta och eller krydda mer.  2 tsk olja till stekning 2 sp

Min variant av kebabsås: 7 sp
3 dl Larsas Yoghurt 0 sp
1,5 msk majonäs (original) 5 sp
1-2 msk chilisås 1 sp (finns också osötad)
1 msk osötad ketchup 0 sp
½ dl pressad apelsinsaft 0 sp
1/2 tsk paprikapulver
1 msk sweet chili med mindre socker 1 sp eller 1 tsk sambal oelek 
1 presssad vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar efter smak och kanske vill du ha mer eller mindre av någon av ingredienserna.

Jag använder ofta den här såsen som dressing till sallad och då förstärker jag smaken med lite chilipulver och örtsalt.


Rör ihop alla ingredienser till kebabsåsen och låt den stå kallt fram till den skall serveras.

Receptet på Jennys blogg är inte exakt lika som i boken men finns här. Jenny Warséns Matblogg
Receptet på Kycklingkebaben bör också fungera som paleokost med en tomatsås eller en egengjord majonäsbaserad sås. 

(null)
 
(null)
 
Libabröd med kycklingkebab, kebabsås och grönsaker 8 sp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Egengjord kycklingkebab låter gott, för när dom äts ute på restaurang, brukar innehålla massor av smakförstärkare osv :)
Jag äter ju inte kyckling så ofta - hellre fisk o mycket grönt - eller helt vegetariskt :)
Men detta ska jag testa, när jag har besök - så att jag kan fixa en stor sats :)
Tack för att du delar med dig av dina gyllene ögonblick :) Állt gott till dig o dina nära fina från mig i min numera något kyliga Vik,
:D

Svar: Du kan säkert göra lika med quorn fil’e också. Vill du inte äta bröd så fungerar ju salladsblad bra. Tala gärna om vad dina gäster tyckte om du testar. Trevligt avslut på veckan. 🍂🍂🍂
Maud Granholm

Kommentera här: