Kycklingkebab med viktväktartänk
Tisdag igen och en ny vecka har börjat. Jag lever med ett viktväktartänk, både natt och dag, men efter förra veckans minikryssning känns det som att jag behöver tänka extra mycket den här veckan. Kycklingfilé är alltid bra viktväktarmat och det här receptet på kycklingkebab passar alla dagar i veckan. Kycklingekebaben går att använda till många olika rätter och passar till vanliga libabröd, liba tannour, pitabröd, sallad eller naturligtvis också som kebabtallrik med pommes frites eller klyftpotatis. Jag fryser in rester i portionsförpackningar, de är sedan praktiska att ta fram till både lunch och middag. När huvudingrediensen innehåller 0 sp, blir det riktigt roligt att prova sig fram med olika tillbehör. Inspiratonen till recepten har jag tagit från Jenny Warséns bok Middagstipset.
Min variant av kycklingkebab till 4- 5 personer: 0 sp
1 kilo kycklingfile
salt
Strimla kycklingen tunt, det går lättast om fileérna är halvfrysna. Lägg allt i en skål eller plastpåse och krydda med cirkra 3- 4 msk av kryddblandningen + lite salt. Låt allt vila i kylen några timmar så att kycklingen hinner ta smak och tina lite
mer.
Min variant av kryddblandning: 0 sp
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
2 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
3 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan!
1 tsk svartpeppar
1 kryddmått med kanel
(blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock)
Eftersom gubben inte vill ha för stark smak ändrar jag lite i grundreceptet.
Stek kycklingkebaben, kanske vill du salta och krydda mer. 2 tsk rapsolja till stekning 2 sp
Min variant av kebabsås: 7 sp
3 dl Larsas Yoghurt 0 sp
1,5 msk majonäs (original) 5 sp
1-2 msk chilisås 1 sp
1 msk osötad ketchup 0 sp
½ dl pressad apelsinsaft 0 sp
1/2 tsk paprikapulver
1 msk sweet chili med mindre socker 1 sp eller 1 tsk sambal oelek
1 presssad vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar efter smak och kanske vill du ha mer eller mindre av någon av ingredienserna.
Jag använder ofta den här såsen som dressing till sallad och då förstärker jag smaken med lite chilipulver och örtsalt.
Rör ihop alla ingredienser till kebabsåsen och låt den stå kallt fram till den skall serveras.
Receptet på Jennys blogg är inte exakt lika som i boken men finns här. Jenny Warséns Matblogg
Receptet på Kycklingkebaben bör också fungera som paleokost med en tomatsås eller
en egengjord majonäsbaserad sås.

