Ett mycket välbesökt inlägg på basilicablogg.se är en tidigare variant av Falsk Portergryta som inte är sp beräknad. Inlägget finns HÄR.
Falsk portergryta 4-5 portioner/5- 4 sp
500 g nötfärs 5 % 11 sp
1 stor eller 2 små gula lökar
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1 dl svartvinbärssaft outspädd (saft sötad efter ditt behov) Jag kokar egen av svarta vinbär och sötströ eller socker. Koka upp ca 400 g svarta vinbär med 3 dl vatten. Låt det koka cirka 5 -10 minuter, låt stå en stund och sila sedan. Söta efter din smak med ca 1-2 msk Ica sötströ eller strösocker. Det behövs sötma för att ge grytan den smak som finns i portergrytor. Saften som blir över fryser jag i mindre förpackningar. 3-7 sp/sats med socker.
1 dl vatten
½ dl soja
1 msk koncentrerad kalvfond eller 1 tärning köttbujong
8 st krossade enbär
8 st krossade svartpepparkorn
1 tsk timjan
2,5 dl matlagningagrädde 4 %. 5 sp
Salt efter egen smak
1 msk maizena 1 sp
Kryddorna och buljongen kan minskas eller ökas efter smak.
Skär lök, vitlök och morot fint, bryn i 2 tsk olja. 2 sp
Tillsätt köttfärsen och stek på den.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt allt koka tills köttfärsen är klar, cirka 10 minuter. Red av med maizena och grädde. Smakar väldigt bra med mos, kokt potatis eller ris.
Tycker du om mat som inte har så mycket smak så dra ner lite på smaksättningen och smaka dig fram på slutet av tillagningen.
Mos av Butternutpumpa och palsternacka (eller morot för den som vill) tycker vi är gott till grytan.
Mos av Butternutpumpa och Palsternacka 0 sp
Koka en skalad, urkärnad butternutpupa och 2-3 medelstora skalade palsternackor i lagom stora bitar. Häll av vattnet men spara lite om mosen måste spädas. När de är färdigkokta mixar jag allt och smakar av med grönsaksbuljong i pulverform (eller lite av en tärning löst i kokvattnet). Blir mosen för lös går det bra att pudra lite pulvermos över och röra om. Vispa gärna upp den färdiga mosen med en elvisp, jag tycker att den blir fluffigare och godare då. (10 g potatismospulver ger 1 sp)
5 sp/portion om det dela på 4 portioner. 4 sp om det delas på 5 portioner, Lägg till sp om du använder sockersötad svartvinbärssaft och potatismospulver.
WW 💜💙 11+5+1+2 = 19 sp/ 4-5 portioner



2 kommentarer
Karin
17 Oct 2019 10:26
Borde vara något för mig som vill ha snabb kryddstark mat 😊
Delfinolinen i Viken
18 Oct 2019 19:40
Oj! Låter bara så frestande o gott, precis som allt annat du föreslår att vi ska prova :)
Rött kött går ju att byta ut om det inte passar mig eller nå'n annan - och det är jag duktig på att utnyttja ska du veta :)
Måste ju även gå att testa på kyckling, så att det passar en bredare grupp - eller varför inte Qvorn, som jag lurat många inbitna köttätare hi hi :) Gör du en paj, så är det inte nå'n nästan som känner skillnad - utan dom slåss om sista biten - slår aldrig fel hi hi :)
Men detta ska jag absolut testa - mmmm :)
En mumsig o välsmakande kraaam på dig i Sundsvall - säkert i regn, kyla o rusk, så då passar denna mat jättebra :)
:D
Kommentera