basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

”Hållbar livsstilskommunikation”- inte alltid så enkelt

Publicerad 2019-05-18 02:17:00 i Allmänt, Logoterapi,

Att resa både komfortabelt och miljövänligt är inte det enklaste i dag. I slutet av april när vi reste till Pärnu i Estland var båt och buss det självklara färdsättet från vår stad. Strax därefter läste jag om det miljöproblem som följer med den ökade båttrafiken och en dansk undersökning som visar att kryssningar kan orsaka mer koldioxidutsläpp per passagerare än flygresor. Precis hemkommen från Italien så fortsätter mina funderingar kring logistik och kommunikation. Hur tar man sig enklast och samtidigt miljövänligast från en punkt till en annan? Det är naturligtvis många faktorer som styr våra val som tillgänglighet, tid, avstånd och ekonomi och sist men inte minst vilket företag, om en researrangör skall anlitas. Vi flög med Norwegian Air som har en ambition att minska utsläppen genom att flyga de mest moderna och bränsleeffektiva flygplanen som går att finna i dag och de deltar också aktivt i projekt som planterar träd runt om i världen för att minska utsläppen ytterligare. Finns säkert fler bolag som har samma ambitioner men det här låter ju som en liten tröst i allt det stora. Bolaget har i nuläget inget direktflyg till Milano så en mellanlandning i Oslo och en väntan på 3 timmar blev därför ett nödvändigt alternativ för oss. Därefter har vi tillbrigat ett stort antal timmar av vår tid i Italen på  bussar.  Åkt med mindre båtar mellan öarna på Maggioresjön och med en större båt vidare till Schweiz och därifrån med ett panoramatåg tillbaka till italien. Många färdvägar, alla med fantastiska naturupplevelser och som också har tagit oss till restauranger i dalar och på höga höjder som alla visat oss en genuin Italiensk matkultur och gett minnesvärda smakupplevelser.

När jag ser tillbaka på alla de här upplevelserna så sker det med en viss ambivalens. Jag är inte helt bekväm med att känna mig tillfredställd utan att att tänka på miljö, framtid och barnbarn. Hade valet av färdmedel kunnat gjorts annorlunda? Hade vi kunnat välja en annan researrangör som gjort andra val? Hur hade det påverkat tillgänglighet, tid, avstånd och framför allt ekonomi?

Ja, frågorna och funderingarna är många och naturligtvis är det mest miljövänliga alternativet att stanna hemma. Men "att resa är att leva" sa den kände författaren HC Andesson, jag håller med honom. Resor är för mig "meningen med livet", så därför fortsätter jag mina funderingar kring "hållbar livsstilskommunikation".


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-05-20 15:43:50

Ja, jag är ju oxå mån om miljön o håller på en så hållbar livsstil som möjligt - känns inte rätt annars tyvärr :/
Och tyvärr orkar jag inte resa så mycket nu för tiden, eftersom jag har ständig smärta o trötthet - sover så jättedåligt just nu - så funkar inte för mig.
Men jag unnar dig att resa (trots dina bromsklossar osv) och njuter av att läsa om dina upplevelser :)
Vad spännande att hamna i dalarna på pittoreska ställen - att få uppleva det oplanerade :)
Må bäst min vän o fortsätt att resa o uppleva - men vila oxå, så att du orkar uppleva :)
Ja, Jag vet att du vilar o sköter dig :)
:D

Svar: Jobbigt men spännande. Bara att ta sig fram på flygplatserna är ett helt företag när kroppen inte alltid är med en. Ha det så bra i Viken.
Maud Granholm

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-05-22 20:02:50

Finns ju rullstolar att transportera dig på - men Du är visst lika envis som jag är, hi hi :)
Kraamis för envisa äventyr runt om i världen - iaf i Europa :)
:D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela