basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Återvinning i repris

Publicerad 2019-03-17 21:11:00 i Allmänt, Återvinning,

Jag har skrivit många gånger om återbruk och det blir allt mer populärt. Att ta tillvara på gamla prylar istället för att slänga dem är som vi alla vet bra för både miljö och plånbok. Tyvärr var jag tvungen att  slänga en hel del vid min stora flytt för två år sedan, men det mesta gick till hjälporganisationer och korrekt dumpning på vår fina sophanteringscentral. Nu arbetar jag hela tiden med återbruk av kläder, garner och gamla tyger och tar till mig av alla tips och ideer som jag hittar här på internet. I dagens ST finns ett repotage om Marielle som ingår i ett projekt där tanken är att deltagarna skall genomgå en slags "shopping detox". Under projektet ges olika utmaningar som handlar om att laga, göra om, skänka och slänga kläder eller att byta och låna kläder av kompisar. Strax innan jag läste om Marielle såg jag också en bild på facebook där någon frossade i julpepparkakor, om det nu var för att ätnojan tagit över eller om det var för att göra slut på julkaksförrådet uppfattade jag inte, men det gav mig en fundering kring bakning, julkakor och återbruk av livsmedel. Jag har ett flertal burkar med julkakor här hemma fortfarande, men det tar emot att slänga och jag anser att vi alla tjänar på att återbruka, både när det gäller kläder och livsmedel, för "slit & släng" och överätning är inga bra alternativ i långa loppet. För min mormor som föddes på 1800-talet var återbruk en helt naturlig sak. Hon krossade överblivna småkakor och blandade ner dem i matbrödsdegen där de snabbt förvandlades till de mjukkakor som var "karlarnas" (de som körde lastbilarna) dagliga matsäcksbröd.

Julpepparkakor har lång hållbarhet, men blir ett tråkigt alternativ på fikabordet när våren närmar sig. Jag brukar ge mina pepparkakor nytt liv och pimpa dem till "alla hjärtans dag". För dig som inte är bakvan så finns det stora möjligheter till att göra spännande och personliga kakor till barnkalaset, påsk- eller midsommarfikat av pepparkakor, både runda och hjärtan. Pepparkakshjärtan säljs oftast väldigt billigt under våren. Glöm julens glasyr och frossa i vit, ljus och mörk blockchoklad, färgad kokos och alla de strösselvarianter som finns att köpa, jag använder ofta också frystorkade bär som hallon och jordgubbar.

 
Mina hjärtan fick en garnering av vit choklad och hjärtformde strössel. Men möjligheterna är många.
 
(null)
 
Ett annat alternativ är att pimpa och sätta egen prägel på enkla hembakade eller köpta mördegskakor. Här har jag använt mörk blockchoklad och frystorkade hallon.
 
 

Det här bjöd Emma Selina på som fredagsmys i helgen. Här finns också möjlighet att använda rester av chips, godis, ostkrokar, frukt, bär, livsmedel, ja allt det som finns hemma, men inte räcker till så många.

 

 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-03-19 21:16:12

Tänk så påhittig o finurlig du är min vän - och så jättehändig o duktig oxå :)
Och - tänk bara så snabbt du kan fixa spännande o jättefina kakor osv att bjuda på vid "oväntade" besök :) Tummen upp för dig - barn o barnbarn är ju i himmelriket när dom hälsar på :)
Och - tänk på "gubben din", som får njuta av allt du fixar fram :)
Må bäst min vän, för snart är våren med sol o värme här igen o vi får njuta på balkong eller på uteplatsen av dina goda påhittiga godsaker
:D
:D

Svar: Tack min vän! Massor med vårvärme till dig. Nu hoppad jag att vi slipper mer snö. 😊

Maud Granholm

Postat av: Karin

Publicerad 2019-03-21 08:56:55

Kanske skall prova med små gula kycklingar till påsk för jag är ingen bagare.

Svar: Ja, funderar på samma. 😊
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela