Rött och gult - lokalt och resurssmart

Försommaren är ingen vilotid, hos oss försvinner dagarna fort med gräsklippning, besök hos trädgårdsmästare, pillande med hemtorkade fjolårsfrön och plantering av olika växter. Jag har aldrig tyckt om trädgårdsarbete men med flera trädgårdar, en altan och några gravar så är det mesta ett måste förutom arbetet med tomatplantorna. Nu är en del av det första och jobbigaste arbetet gjort för mig men en del av gubbens gräsklippning med klippare och trimmer fortsätter naturligtvis.

I dag är det tisdag, några dagar kvar till midsommar och jag hade  bokat in en lugn morgon i sängen. Där lyssnade jag på Paul Svenssons  sommarprogram från 2018 och började fundera på saker som matrester, miljötänk, matsvinn, resurssmarthet och premiumresurser.

"Det är bara upp till oss själva att ta reda på resurserna", sa Paul Svensson. Visst är det så och jag börjar faktiskt bli mer och mer  intresserad av hur man tar till vara på hela produkten. Det är en process som tar tid och kräver tankeresurser men ger en stor tillfredställelse när maträtten är klar och svinnet litet. Att ta till vara på och använda rester har länge varit en självklarhet, men tyvärr så ökar histaminhalten i många livsmedel som ligger i kyl, så det bästa är att snabbt få in restmat i frysen om man som jag är histaminkänslig.

Vi köper ofta lokalodlade tomater. Jag tycker om röda och gubben föredrar gula, så lunchen idag blev en personlig tomatsallad av det som kylskåpet hade att erbjuda. Med personlig menar jag då att den med röda tomater var en lite smalarare variant än den med de gula och lite efter personlig smak.

Röd tomatsallad: Ruccolasallad, isbergssallad, 2 röda tomater skurna i mindre bitar med lite havssalt på, 75 g salladsost (light), röd lök och 5 st små gröna oliver och basilika. (5 SP med dressing)

Gul tomatsallad: Isbergssallad, 2 skivade gula tomater med lite havssalt på, 75 g fetaost 25 % fett, 10 små gröna oliver och basilika. (10 SP med dressing)

Dressing för 2 personer:  2 tsk olivolja, 2 tsk vinäger, 1 tsk örtsalt, svartpeppar och finhackad färsk basilika.

  (null)

Snabblagat, enkelt, resurssmart, pointssnålt och framför allt gott.

Lätt att anpassa till PALEO genom att byta ut osten mot kokta ägg. 

 






Kommentera här: