basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Rött och gult - lokalt och resurssmart

Publicerad 2019-06-18 15:10:25 i Allmänt, Hälsa, Paleo/Lågholkydratkost, Viktväktarna, Återvinning,

Försommaren är ingen vilotid, hos oss försvinner dagarna fort med gräsklippning, besök hos trädgårdsmästare, pillande med hemtorkade fjolårsfrön och plantering av olika växter. Jag har aldrig tyckt om trädgårdsarbete men med flera trädgårdar, en altan och några gravar så är det mesta ett måste förutom arbetet med tomatplantorna. Nu är en del av det första och jobbigaste arbetet gjort för mig men en del av gubbens gräsklippning med klippare och trimmer fortsätter naturligtvis.

I dag är det tisdag, några dagar kvar till midsommar och jag hade  bokat in en lugn morgon i sängen. Där lyssnade jag på Paul Svenssons  sommarprogram från 2018 och började fundera på saker som matrester, miljötänk, matsvinn, resurssmarthet och premiumresurser.

"Det är bara upp till oss själva att ta reda på resurserna", sa Paul Svensson. Visst är det så och jag börjar faktiskt bli mer och mer  intresserad av hur man tar till vara på hela produkten. Det är en process som tar tid och kräver tankeresurser men ger en stor tillfredställelse när maträtten är klar och svinnet litet. Att ta till vara på och använda rester har länge varit en självklarhet, men tyvärr så ökar histaminhalten i många livsmedel som ligger i kyl, så det bästa är att snabbt få in restmat i frysen om man som jag är histaminkänslig.

Vi köper ofta lokalodlade tomater. Jag tycker om röda och gubben föredrar gula, så lunchen idag blev en personlig tomatsallad av det som kylskåpet hade att erbjuda. Med personlig menar jag då att den med röda tomater var en lite smalarare variant än den med de gula och lite efter personlig smak.

Röd tomatsallad: Ruccolasallad, isbergssallad, 2 röda tomater skurna i mindre bitar med lite havssalt på, 75 g salladsost (light), röd lök och 5 st små gröna oliver och basilika. (5 SP med dressing)

Gul tomatsallad: Isbergssallad, 2 skivade gula tomater med lite havssalt på, 75 g fetaost 25 % fett, 10 små gröna oliver och basilika. (10 SP med dressing)

Dressing för 2 personer:  2 tsk olivolja, 2 tsk vinäger, 1 tsk örtsalt, svartpeppar och finhackad färsk basilika.

  (null)

Snabblagat, enkelt, resurssmart, pointssnålt och framför allt gott.

Lätt att anpassa till PALEO genom att byta ut osten mot kokta ägg. 

 Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela