basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Solbröd eller Morotsblommor

Publicerad 2019-02-20 18:28:00 i Allmänt, Hälsa, Viktväktarna,

Som flera gånger tidigare, fick jag en beställning på Solbröd av sonhustrun.
Hon bjudet ofta in till ett bord med ost, marmelad, frukt, pajer och olika fikabröd och eftersom hon är yrkesarbetande med barn så känns det roligt att få hjälpa till.
(null)
 
Solbröd eller Morotsblommor
2 bröd 
 
•800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special. Jag byter ut en liten del av mjölet till havremjöl och/eller grahamsmjöl.
•50 g (1 pkt) jäst
•1,5 tsk salt
•25 g smör eller margarin, rumsvarmt
•2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
•1 stor eller 2 små fint rivna morötter.
•1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt mjölk och vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
•2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
•3. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den smidig på mjölat bakbord och baka ut. Se i slutet av texten.
•4. Lägg blommorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
•       5. Grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 15-20 minuter..
Låt bröden svalna på galler utan bakduk
För att få en gulare färg så kör jag ibland en morot med en del av degspadet i min smoothiemixer. Det ger degspadet en intensivare gulfärg.
Tryck ett glas i mitten av kakan. Skär sedan med en kniv ut 12 tårbitar. Vrid varje bit en kvarts varv, så att den står på kant. När brödet är gräddat kan varje person själv bryta löst varje blad som ett portionsbröd vid servering.
 
(null)
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Linda

Publicerad 2019-02-21 17:17:16

Det måste jag testa.

Svar: Gör det, du kommer inte att ångra dig.
Maud Granholm

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-02-23 10:32:18

Jättevackra bröd - riktiga konstverk :)
Tummen upp för dina kunskaper och fantasi att se o finna nya sätt att baka o laga mat osv :)
Värme o ljus på dig från mig denna soliga lördag i slutet av februari - woow snart mars nu :)
;D

Svar: Härligt med helger. Väntar på solen ☀️ Maud
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela