Surdegsbröd - kungen av bröd

Jag bakar surdegsbröd minst en gång i veckan. Det blir lite olika varianter, men det enklaste och kanske också det godaste är ett russinbröd som jag bakar efter ett mycket enkelt recept hos mittkök.expressen.se. Under den senaste tiden har ett flertal vänner frågat efter hur jag gör, så i det här inlägget skall jag försöka skriva ner lite om mitt surdegsbakande.
 
Gör först en surdegsgrund: Jag använder alltid ekologist mjöl eftersom jag har upplevt att grunden jäser bättre då.

Dag 1

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 2

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 3

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Grundreceptet säger 1 bröd men jag gör alltid 2 runda/limpor eller 3 baugetter

  • 5 dl vatten, kallt
  • 15 g jäst
  • 800–850 g vetemjöl special
  • 20 g salt
  • 300 g surdeg 
Använder inte så ofta vetemjöl special utan blandar mest några deciliter ekologiskt rågmjöl med vetemjölet, även det ekologiskt. LIte russin, hack av torkade aprikoser och lite honung är valfritt men ger ett gott bröd. Jag är ingen kemist men för mig har det fungerat att baka av vassle och att blanda ner riven morot och äpple i degen också.
 
Här finns sedan en bra beskrivning på hur du går vidare med baket  SURDEGSBRÖD med råg.
 
Ibland använder jag en termometer för att se om brödet kommit upp i en innertemperatur över 95 grader. Det här brödet med lite råg i, brukar bli bra vid 96 och gräddningstiden i receptet fungerar  i min ugn. Lite kortare om jag gör baugetter, 20-25 minuter.
 
Jag gör ofta degen på kvällen så får den stå i en oljad plastback först några timmar i rumstemperatur och sedan i kylen. Tar sedan fram den en stund innan utbak på morgonen.
 
Lycka till om du vill prova och tala gärna om vad du tyckte om resultatet.
 
PS: Nu har jag bakat det här brödet så många gånger och provat mig fram en hel del. Vill du baka helt utan jäst så fungerar det också. Ett sätt är också att jäsa degen i ca 4-5 timmar i rumstemperatur, vika, lägga i brödformar och ställa den i kylen till nästa dag. Du kan sedan skåra och grädda den direkt från kylskåpet. Det finns massor av olika sätt att göra surdegsbröd, det här är det enkla. Vill du veta mer så finns en intressant grupp på Facebook som heter Surdegsbagarna där det bara är surdeg som gäller. DS
 
 
 

Den här backen var den första jag testade. Nu har jag en utan tryck och som passar bättre för livsmedelshantering. 
 
För viktväktare: Grundreceptet ger 3 sp för en skiva om det runda bröden skärs i 12 skivor/bröd. I limpform blir skivorna mer exakta och skurna med skärmaskin ger då 22 skivor/bröd 2 sp. Eftersom surdegen är hälfen vatten och hälften mjöl så räknade jag sp på 150 g mjöl. Jag har här inte räknat med om jag använder russin eller annan torkad frukt. 1msk russin är 2 sp.
 
1 Karin:

skriven

Har tänkt prova sätta surdeg i flera år. Måste gå från tanke till handling. Dags för en fika på stan snart?

Svar: Säg bara till du när det passar dig :-)
Maud Granholm

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

I ett område här i Viken, där det bor många som kommit hit från Finland - berättade en gång en äldre finsk kvinna för mig om sin surdegssats, som hon haft med sig från Finland - tror redan på 60 talet :) Blir ju så mycket godare o nyttigare, men just nu så bakar jag ju tyvärr inte så som jag gjort tidigare :I
Men det är så inspirerande o mysigt att läsa om dina händelser o tankar från ditt kök :)
Värmande kram i snöblåsten från mig,
:D

Svar: Ja, det här med surdegsbröd är så intressant. Verkar vara ett stort intresse också. Trevlig vecka. Maud
Maud Granholm

3 Linda:

skriven

Ser ut att vara ett bra recept. Tack för tipset om länken/ Linda

Svar: Varsågod. Maud
Maud Granholm

Kommentera här: